Önske-KA.Önskad av:
Fd förbundsordförande i Kommunal, Ylva Thörn, Stockholm
 

Jag var sex år och gjorde debut i Marbäcks IF som Pelle. Jag – Pia – fick göra det jag älskade allra, allra mest – spela fotboll. Och jag fick göra det på riktigt.

Sedan dess har det blivit många riktiga fotbollsmatcher, både som spelare och tränare och just denna glädje att tillhöra ett lag, en klubb, vinner över allt. En stjärna kan aldrig tändas om det inte finns en omgivning som ger kraft, mod och trygghet att skina. Utan lagkamrater vinner ingen. Och för att bygga ett vinnande lag krävs det en ledare som kan göra skillnad. Min passion för fotboll ska smitta av sig och min ständiga närvaro skapa trygghet, glädje och mod. För när man inte får förbättringar direkt, så gäller det att ha modet att ha tålamod och respekt för såväl individens förmåga som lagets. Talang och färdighet är två viktiga egenskaper för en fotbollsspelare, men utan rätt attityd når man inte ända fram. Precis som mångfalden berikar ett samhälle blir ett lag starkare, mer flexibelt, intressant och helt enkelt bättre med många olika slags byggstenar.

Fotbollen har skänkt mig så oerhört mycket glädje och så många upplevelser över hela världen som spelare, ledare och som FIFAs instruktör och ambassadör för damfotbollen. Tiden som förbundskapten för det amerikanska damlandslaget, där vi tillsammans vunnit två OS-guld och ett VM-silver, har gjort att jag utvecklats som fotbollscoach men också vuxit som ledare. För att nå framgång gäller det finna njutning i det lilla. Att hitta glädjeämnen i vardagen och skapa en tillåtande miljö där var och en kan blomstra. Det ger motivation och mersmak. Och det är som bekant vägen till målet som är mödan värd.

Nu har jag nått ytterligare en dröm; som förbundskapten för det svenska damfotbollslandslaget. Nästa år har vi EM på hemmaplan. Göteborg, Halmstad, Linköping, Norrköping, Växjö, Kalmar och Stockholm kommer att bjuda på begåvat försvarsspel och briljant anfallsfotboll. Vi kommer att Spela På Bästa Fot, göra varandra bra, sätta på oss positiva glasögon så att publiken kommer att få uppleva eleganta, tursamma och finurliga mål. Vår förhoppning är att vi kan bjuda på öppnande djupledspassningar, skruvade frisparkar, blixtsnabba överstegsfintar och överraskande klacksparkar. Och det svenska landslaget ska glänsa, dagens stjärnor ska lysa och nya ska tändas.
  Kom gärna och bli ”den tolfte svenska spelaren” och applådera oss! 

Ja

till jämställdhet och solidaritet.

Nej

till miljöförstöring.