Min uppfattning är tvärtom, att vi inte kan förstå och förebygga sådana här handlingar om vi inte också förstår de politiska miljöer som ger upphov till dem. Anders Behring Breivik är ensam ansvarig för sina handlingar. Det man däremot måste kunna se och diskutera är det sammanhang som fanns runt omkring Anders Behring Breivik. Inte minst på nätet finns en miljö, där han kunde hämta näring till sina idéer och uppfatta att det finns stöd för hans vedervärdiga metoder.

Det vilar alltid ett ansvar på politiker att agera på ett sätt så att man aldrig kan uppfattas förespråka våld. Men i Sverigedemokratiska sammanhang är det vanligt både att använda och förespråka våld.  Expressen publicerade nyligen en film som avslöjar hur riksdagsledamöterna Erik Almqvist och Kent Ekeroth slår en mycket berusad man i centrala Stockholm sommaren 2010. I filmen kan man höra Almqvist skrika ”babbe”, ”fitta” och ”blattelover”. När den unga Anna Östrand som inte känner någon av dem ingriper kallas hon för ”lilla hora”.

Att Sverigedemokraterna är beredda att ta till våld borde inte förvåna någon. Redan 2009 hade Kent Ekeroth bjudit in den engelske högerextremisten Alan Lake till Malmö. Kent Ekeroth förnekade att Alan Lake förespråkade våld, men han är en av strategerna bakom English Defence League (EDL) och har bland annat sagt att fotbollshuliganer inte är rädda för att bli misshandlade och att han därför vill engagera dem i kampen mot muslimer. Enligt The Guardian samlar EDL ihop fotbollssupportrar till sina demonstrationer eftersom man ”behöver en armé för ett krig”, vilket händelserna i Luton i maj 2009 och Manchester oktober 2009 visade exempel på. I Luton attackerade EDL-anhängare asiatiska butiker, förstörde bilar och hotade förbipasserande. I Manchester drabbade EDL-anhängare och motdemonstranter samman vilket resulterade i att 50 personer greps.

I oktober skickade Jimmie Åkesson ett mejl till sina kommunpolitiker om att man måste städa upp i partiet och nolltolerans mot rasism nu ska råda. Jag önskar att detta vore möjligt, men det blir nog svårt med tanke på vilken våldsbejakande inställning det finns utbrett och även centralt inom Sverigedemokraterna. Till dess att Sverigedemokraterna kan bevisa att de har städat rent från rasism och våldsförhärligande måste partiet hållas medansvarigt till rasistiskt våld som förekommer i samhället.

Ja

till att visa stöd för hungerstrejkande politiska fångar i Turkiet och Kurdistan.

Nej

till den moderatledda regeringens förslag om avdrag för läxhjälp i hemmet.

Fotnot: Sverigedemokraten Kent Ekeroth förnekar att han har slagit någon. Den film jag har sett visar hur Kent Ekeroth tillsammans med två andra . Sverigedemokrater Erik Almqvist och Christian Westling våldsamt ger sig på två personer. Kent Ekeroth tar inte avstånd och försöker inte stoppa händelseförloppet. Tvärtom är det uppenbart att alla tre är med på det hela. Det är ingen tvekan om att alla tre bär samma ansvar för angreppet. Ekeroth ger sig också fysiskt på en kvinna och knuffar henne. I det sammanhanget påstod jag att den tidigare rättspolitske talespersonen Kent Ekeroth slog någon vilket må ha varit ett slarvigt uttryckt. Jag har svårt att förstå varför Kent Ekeroth blir så upprörd.
Redan för tre år sedan samarbetade Kent Ekeroth offentligt med den engelske högerextremisten Alan Lake som vill engagerar fotbollshuliganer i kampen mot muslimer därför att de inte är rädda för att bli misshandlade. Med en sådan samarbetspartner förstår jag inte hur Kenth Ekeroth kan anse att hans anseende blir skadat av attackerna på Kungsgatan. Det var redan tidigare uppenbart att Kent Ekeroth förespråkar politiskt våld.