Nu vågar Linda Book säga nej
Med hjälp av vild natur, en trädgård och samtal får kommunanställda i Malmö lära sig att mota ohälsan i grind. Skolköksbiträdet Linda Book fick hjälp att komma ur en ond spiral av stress på jobbet.
-- Jag har fått lite mer mod och vågar säga nej mer, säger hon.
Det går fort att komma ut på landet från Malmö innerstad. Beroende på vilket håll färden går möter platta, nästan trädlösa landskap längs havet eller mer kuperade åkrar österut. En dryg mil inåt landet ligger Torup, ett rekreationsområde som ägs av Malmö stad. Riktig skog är sällsynt runt Malmö men här finns Bokskogen med mängder av motionsspår. På helgerna är parkeringarna fulla. I Torup samlas alla sorter; högpresterande löpare, barnfamiljer som grillar korv och äldre som vill gå tipspromenad.
– Det var sagolikt här första gången vi kom ut, säger skolköksbiträdet Linda Book.
Hon sitter i en nyrenoverad skånelänga i naturområdet tillsammans med sju andra kommunanställda kvinnor. De har nyss haft fem tysta minuter. När tystnaden bryts tar deltagarna tag i dagens uppgift, att lära sig om giraffspråket. Det handlar om att, liksom giraffen med sin långa hals, titta på situationer ovanifrån och få en helhetsblick.
– Det kan jag ha användning för i alla olika möten där jag känner att det är laddat. Man ska gå bakom sin ilska och fråga sig vad det är för behov som gör att jag blir arg, säger Linda
Giraffspråket är ett av de verktyg deltagarna ska få med sig från Hälsoträdgården. Övningar och samtal om vad som är viktigt för hälsan varvas med att vara utomhus.
Till skillnad från Gröna rehab i Göteborg, som KA skrivit om tidigare, får man inte vara sjukskriven på heltid här. Kursen är två halvdagar i veckan, resten jobbar de som vanligt. Cheferna anmäler anställda som riskerar att bli sjuka av stress.
Linda Book. |
Så var det för Linda Book som varit skolköksbiträde i mer än tio år. Tidigare var hon personlig assistent och vårdbiträde inom äldreomsorgen. Men Linda upplevde att det var svårt att skilja privatliv från arbetsliv och hon följde i stället i sin mammas fotspår och började i skolkök.
På grundskolan i centrala Malmö där hon jobbar har Linda samma befattning som kollegorna i samma team. Trots det upptäckte Linda att hon tagit på sig allt mer ansvar. Förutom det dagliga arbetet med att servera de 420 eleverna mat fixade hon alla matbeställningar.
– Det var en psykisk stress. Jag skulle hålla många bollar i luften och mycket skulle funka. Egentligen var det inte bara mitt ansvar, men jag hade tagit på mig det och körde vidare. ”Vi måste bli färdiga”, tänkte jag bara, säger Linda.
Linda hade börjat känna att något inte stod rätt till när chefen frågade om hon ville gå kursen.
– Jag kunde få hjärtklappning och yrsel. Ibland var jag lättirriterad och inte samma glada person. Jag hade hört talas om Hälsoträdgården och tyckte att det lät jättebra, säger Linda.
Som namnet antyder finns här en trädgård. Man odlar örter som blir hemmagjort te, höns som ger ägg och här växer grönsaker. Men det är inte bara trädgården som är i fokus. Skogen i närheten används också för promenader och det finns en ekbacke som används för avslappningsövningar.
Även vild natur kan vara avkopplande när man är stressad, menar enhetschefen.
– Trädgården är ett av våra verktyg där vi planterar och skördar. Den är också en plats att bara vara i, en plats för att röra på sig och vi ligger och slappnar av på gräset när det är fint väder, säger Katarina Tufvesson, enhetschef.
Här testar man också vad djur kan göra för hälsan. Förutom hönsen finns hundarna Ozzy och Zamson. Tidigare har man också hållit får. Flera studier har visat att stress minskar i gröna miljöer och det är på det Hälsoträdgården grundar sin verksamhet. Linda tycker att hon blivit mer uppmärksam på naturen.
– Jag är ofta ute och går. Nu tänker jag mer på vad som finns, plockar en fin bukett eller tittar på lövens skiftningar, säger hon.
På kursen pratar man också om hälsans fyra hörnstenar; fysisk aktivitet, vila och återhämtning, kommunikation och relation, kost och näring. För Linda har samtalen varit viktigast.
– Det här har påverkat mig mycket. Jag har fått ett annat sätt att tänka, jag övar på att inte gå och älta saker. Och jag har fått verktyg, till exempel att djupandas. Det gör jag varje kväll när jag går och lägger mig.
Linda säger att hon också blivit bättre på att säga nej.
– Jag har reflekterat över varför jag inte gjort det tidigare. Kanske för att man vill vara snäll och till lags. Man tror kanske man blir omtyckt men i stället blir man kanske utnyttjad, säger Linda.
När dagens övningar är slut ska Linda tillbaka till jobbet. Där har det också blivit bättre tack vare insikterna från kursen.
– Om jag inte kommit hit, hade jag antagligen fortsatt och stått med näsan framför sjukskrivning. Jag känner mig tryggare med mig själv nu och jag önskar att alla skulle få det här. Alla behöver det.
ID. Linda Skoog
Ålder: 41 år.
Yrke: Skolköksbiträde.
Familj: Sambo. Tvillingdöttrar på nio år, en 18-årig tjej.
Tips till stressade
• Reflektera över dig själv och hur du tänker. Du ska umgås med dig själv hela livet.
• Mindfulness är superbra.
• Gå in i känslan och fråga dig: Vad känner jag? Varför? Vad kan jag göra för att inte känna så?
• Djupandas.
• Berätta för en kollega vad som oroar dig.
Hälsoträdgården i Torup
Hälsoträdgården ligger en dryg mil utanför Malmö i ett naturområde.
Här bedrivs friskvård och stresshantering i grön miljö.
Kurserna startade för två år sedan och innehåller både samtal och vistelse utomhus.
Målgruppen är medarbetare som är i riskzonen för att drabbas av stressrelaterad ohälsa.
Det finns en särskild kurs för chefer vars organisation riskerar att drabbas av samma sak.