Tycker du att det är mycket att varannan kvinna jobbar deltid?
  – Det beror på skälen till varför de gör det. Om de gör det ofrivilligt är det inte tillfredsställande. Gör man det på frivillig basis, det kan vara studerande som knäcker extra,  då är det positivt för dem att kunna göra det. 

I KA:s enkät svarar många kommuner att det beror på många timavlönade och de är ofta kvinnor. Vad tänker du om deltiden bland dem?
  – Vi har en ambition att minska behovet av timanställda. Samtidigt har vi en komplikation att vi ska svara för tjänster 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Jag kan inte tro att vi någonsin kan klara oss utan timmisar. Om till exempel en medarbetare är sjuk måste vi ha en ersättare.

Behöver de vara 114 000?
  – Det måste man ställa sig frågan om vi verkligen ska ha så många. Min gissning är att det behöver vi nog inte, men jag har ingen uppfattning om var minimigränsen går.

 Ingela Gardner-Sundström, SKL.Ingela Gardner Sundström.
Foto: Håkan Lindgren

Nu är de timavlönade en stor grupp. Varför räknar ni inte dem när ni mäter hel- och deltid?
  – Nu sätter du mig på pottkanten. Statistiken är partsgemensam och jag vet inte varför vi har kommit överens om den. Men det hindrar inte att man tar hänsyn till det som sker vid sidan om och att vi tittar på dem som har ofrivillig deltid. De är ändå medarbetare hos oss. 

Det är stora skillnader i landet, där det är som mest jobbar mer än sju av tio kvinnor deltid. Vad tänker du om att det är så utbrett?
  – Jag kan inte uttala mig om situationen i någon enskild kommun. Men man kan väl säga, att har man en väldigt stor andel deltidsarbetande kvinnor då kanske man måste titta på om det är en tillfredsställande situation. Är det vad medarbetarna verkligen önskar sig? Och är det inte det, måste man nog sätta i gång och jobba med det.

Många har sagt till oss att jobbet är tungt och stressigt och man orkar inte jobba heltid under de förutsättningar som råder. Hur ser du på det?
  – Jag vet inte. Jag kan förstå att människor upplever arbetet som tungt och stressigt, men man kan inte anklaga arbetsgivaren för att det är tungt att jobba med människor.  Det är det jobbet går ut på.

Men arbetsgivaren har väl ett ansvar för arbetsmiljön?
  – Ja, men herregud, ska du ha färre timmar för att du jobbar med andra människor? Jag tror att de här problemen är mest i äldreomsorgen och det kan vara jobbigt att gå hem till människor som börjar bli dementa. Då kan man diskutera om det behövs kompetensutveckling eller träffar där man gemensamt kan diskutera. En del är bättre på att stänga av när de går hem och en del är inte lika duktiga och då kanske de ska få hjälp att klara av det.

Är det tipset till den som tycker det är för tungt?
  – Du måste fundera över vad det är som åstadkommer stress för dig själv som individ. Är det arbetet eller är det ditt eget förhållningssätt?