Privatisering slår mot rätt till heltid
I Västerås vill politikerna ha rätt till heltid för kommunanställda. Men eftersom mycket är privatiserat kan det bli svårt. Bland annat blir kommunala äldreboenden för dyra jämfört med privata. Priset för ökad arbetstid riskerar nu att bli till exempel fler delade turer och nattpass.
– Det kommer att sålla bort en del som inte kommer att vilja ha heltid då, säger Nicklas Gustafsson, ordförande för Kommunals sektion Västerås Vård Omsorg.
KA:s granskning har visat att deltiden är mer utbredd bland kommunanställda kvinnor i verkligheten än på pappret. Varannan kvinna, eller närmare 288 000, jobbar deltid (se länkar).
Samtidigt säger många kommuner att de planerar att införa rätt till heltid eller önskad sysselsättningsgrad. Det visar KA:s enkät. I Bjurholm ska en arbetsgrupp utreda möjligheterna att skapa heltidstjänster, i Kiruna pågår ett heltidsprojekt, i Göteborg ska fast anställda inom äldreomsorgen erbjudas heltid före nyår.
Men kommuner med mycket konkurrensutsatt hemtjänst eller äldreomsorg kan få problem. Den tolkningen gör Västerås, där det finns många privata utförare. I en färsk rapport har externa konsulter kommit fram till att det inte går att ställa krav på rätt till heltid för personalen i upphandlingar. Det skulle strida mot Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Lagen om valfrihet (LOV). Kommunen gör samma tolkning.
– De jurister vi har i huset säger att i de fall som prövats så har man förlorat. Vi har alltså inte lagligt stöd att ställa det kravet. Men vi kommer att försöka kringgå det, säger kommunalrådet Staffan Jansson (S).
Nicklas Gustafsson, Kommunal. Foto: Mats Erlandsson |
I stället för att föra in rätt till heltid i upphandlingskraven, kommer Västerås att skriva att brukarna inte ska behöva möta många olika personer. Förhoppningen är att det indirekt ska leda till fler fast anställda på heltid. Det är kommunen be-redd att gå till högsta instans för att pröva.
Vad tycker du om att det, enligt er bedömning, inte går att rakt ut kräva rätt till heltid?
– Om man jobbar med offentliga medel så borde den som beställer kunna sätta villkoren för hur man jobbar för offentliga medel. Det är en brist i LOU, där borde regeringen ta krafttag, säger Staffan Jansson.
Kommunal reagerar på att konkurrensutsättning och upphandlingar försvårar rätt till heltid.
– Det är för jävligt. För även om arbetsgivare har intentionen att vi ska ha önskad sysselsättningsgrad så kan det falla på det här, säger Nicklas Gustafsson.
Vissa experter menar att det går att ställa tuffare krav i upphandlingar. Men det finns fler svårigheter som konkurrensen tycks ha fört med sig. Konsulterna i Västerås menar att det inte går att införa rätt till heltid enbart i kommunala verksamheter. Rätt till heltid kan nämligen bli dyrare och i upphandlingar vinner oftast den med lägst pris.
– Om vi bara rakt av inför heltid i kommunen kommer vi förlora alla upphandlingar mot privata utförare. Då kommer vi inte ha kvar någon egenregi, säger Staffan Jansson.
På prov ska Västerås därför testa om det går att införa önskearbetstid utan extra kostnad. Enligt konsulternas rapport skulle det kräva att personalen går med på en lång rad krav; jobba på två arbetsplatser, fler nattpass, fler delade turer, att tillhöra en vikariepool och korta schemaperioder. Men då vill bara 31 procent öka sin arbetstid, visar en undersökning (se grafiken ovan).
I konsultrapporten sägs bland annat: ”Färre deltidstjänster och samtidigt en bemanning som inte överstiger bemanningskravet innebär att personalen måste vara flexibel både över dygnet och över veckan, men också mellan verksamheter.”
Kommunal är kritiskt till hur frågorna ställts:
– Det känns som om man vill skrämma våra medlemmar för att de inte ska vilja önska sig heltider, för att det blir svårare att få ihop schemat då, säger Nicklas Gustafsson.
Nästa år ska en arbetsgrupp undersöka vilken typ av scheman som krävs. Kommunen utesluter inga av alternativen som konsulterna listat, men kommunalrådet vill hellre se långa planerade schemaperioder än fler delade turer.
– Ambitionen är att hitta nya metoder så att kostnaderna inte ökar, till exempel lägga personalen över större verksamhetsområden. Men samtid-igt ska medarbetarna uppfatta det som humant, säger Staffan Jansson (S).