Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Botkyrka har beslutat att avsätta 50 miljoner kronor i en kompetensutvecklingsfond. Nästa år ska 10 miljoner kronor fördelas. Mest pengar går till utbildningsförvaltningen (6,2 miljoner) och vård- och omsorgsförvaltningen (3,1 miljoner).

 Dan Gahnström, Miljöpartiet i Botkyrka.Dan Gahnström (MP).
Foto: Hans Alm

  – Vi ger till exempel möjlighet för barnskötaren att läsa in förskollärarutbildning och vårdbiträdet att läsa in eller komplettera sin undersköterskeutbildning. Det är en modern arbetsgivarpolitik som förhoppningsvis gör att kommunen blir en attraktiv arbetsplats att söka sig till och stanna hos, säger Dan Gahnström, lokal gruppledade för MP, i ett pressmeddelande.

Kommunal har suttit med i en referensgrupp och haft inflytande över hur pengarna ska fungeras.
  – Vi är positiva till den här satsningen. Man satsar mycket på grundkompentens för de som inte har någon utbildning i dag. Det är våra yrkesgrupper i stort behov av, säger Arja Wallin, sektionsordförande för Kommunal i Botkyrka, till Kommunalarbetaren.