Tokyo är en jättestor stad. Jag gillar att gå, det gör inte mina barn. Under tre veckor i augusti gjorde vi Tokyo tillsammans. Det var 35 grader varmt och hög luftfuktighet. Vi kompromissade. Om vi spenderade förmiddagen i en pool eller på stranden hängde de med mig till ett tempel på eftermiddagen. Idag ska ni få en rundvandring i våra kvarter.

Liv och rörelse i Omotesando hills och på Takeshita dori.

Vi börjar med våra nya kvarter. Här i Omotesando hills är det fullt med små butiker och hårfrisörer. Barnen har tre minuter till skolan och kan gå hem själva om de vill.

På den här gatan bor vi.

Åt ena hållet ligger den breda affärsgatan Omotesando dori med välkända märkeskläder. Åt andra hållet ligger den färgsprakande gågatan Takeshita dori. Via den här länken hittar ni en blogg med bilder och en promenad i området.
  På Takeshita dori ränner vi på fredagar när vi snabbt ska vi ta oss till andra sidan stan till den svenska skolan. Under tiden som barnen läser svenska och historia brukar jag passa på att gå på puben med några andra föräldrar. Det är en annan form av fredagsmys.

Takeshita dori.

Lugn och ro i Meiji Jingu och Yoyogiparken.

På andra sidan tågspåret från Takeshita dori och Harajuku station ligger Yoyogiparken. Där är det lugnt och tyst. Det enda som hörs är korparna som kraxar. I den norra delen av parken ligger ett av mina favoritställen. Det är Meiji Jingu, ett shinto shrine från början 1900-tal. På tempelområdet är det tyst. Det susar från de höga träden. Ovanför templets tak ser du skyskraporna i Shinjuku.

Meiji Jingu med NTT Docomo Yoyogi byggnaden i bakgrunden, världens högsta klocktorn.

I den södra delen av parken är det på helgerna fullt med folk som har picknick i gräset. Några spelar fotboll, andra gitarr. Många är också ute med sina hundar, ofta körda i en vagn. Det är också mycket vanligt med hundkläder.

Hundar i vagn finns det gott om i Tokyo.

Vi har sett många för oss märkligt ekiperade hundar. Alla verkar nöjda med tillvaron.

Hund som vilar i solen.

I morgon tänker jag prata om den demografiska utvecklingen i Japan. Tills dess kan ni läsa den här artikeln i brittiska The Guardian. Den beskriver den blomstrande husdjursnäringen. Idag finns det uppskattningsvis mer än 22 miljoner husdjur i Japan. Det är fler än antalet barn under femton år.
  Mer om Japan får ni i morgon. Glöm inte bort att ge synpunkter på texten.