Vad är det ni framför allt demonstrerar mot?
  – Vi protesterar mot de enormt omfattande neddragningarna man vill göra inom socialtjänsten i Uddevalla kommun. Man har ett underskott på 51 miljoner kronor och det kommer nu Kommunals medlemmar att betala priset för. Man lägger ner ett specialteam för omvårdare på 55 personer. Dessutom ska man lägga ner ett helt äldreboende i Ljungskile, det innebär 40 personer. Man kommer att lägga ner den palliativa enheten i kommunen, där man tar hand om döende Uddevallabor i livets slutskede. Vi ser jätteallvarligt på det här.

Krister Kronlid, Kommunal Uddevalla.Krister Kronlid.

Hur många tror ni kommer att delta i demonstrationen?

  – 500 – 600 räknar vi med. Och då har vi inte tagit i. För det finns också en Facebookgrupp mot nedskärningarna som har 4 000 medlemmar redan och Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, PRO och SKPF (kommunalpensionärerna) har bett sina medlemmar att komma och stötta oss i den här kampen. Vi räknar med ett väldigt stort stöd. Och även en ledande socialdemokrat, förra ministern Ylva Johansson, kommer att medverka.

Men tror du att en demonstration kan förändra något?
  – Normalt brukar en manifestation mest vara till för att ge oss lite råg i ryggen och skapa en känsla av att vi har gjort det vi åtminstone kan. Men denna gång tror jag faktiskt att det kan hända att de backar från delar av sitt beslut. Den 28 november ska man sen gå till beslut och just nu är man under mycket hård press. Det här kommer att slå mot de gamla, sjuka och handikappade.

Hur går ni vidare efter manifestationen?
  – Vi kommer att fortsätta att försöka kanalisera den vrede som personalen och våra medlemmar känner över att man håller på att montera ned välfärden bit för bit. Det här är helt klart en del av det systemskifte som håller på att ske i Sverige. Och även om man skulle genomföra de här förändringarna man hotar med kommer vi att använda arbetsmiljölagen och de facklig-politiska verktygen för att minska effekterna. Vi kommer inte låta det här gå förbi.