Nils-Hugo Lindström.Nils-Hugo Lindström.

Hur kommer det sig att du ska tävla i Yrkes-VM?
  – Först var det genom skolan som har ställt upp med lag i Yrkes-SM. Vi tränade i skolans lokaler och nu i våras var vi med i Yrkes-SM i Malmö och då vann vi och kom med i yrkeslandslaget. Och nu ska vi vara med i Yrkes-VM i sommar i Leipzig i Tyskland, jag och Daniel Andersson tävlar tillsammans.

Du har precis utbildat dig till trädgårdsanläggare?
  – Jag gick ut nu i somras. Jag fick anställning direkt, jag hade haft praktik på Gröna gården året innan och sommarjobbat där.

Vad tycker du om jobbet?
  – Det är skoj. Det är kreativt och man får jobba med kroppen. Det var det eller mekaniker jag valde mellan för jag hade ingen aning om vad jag ville göra. Vi har stor trädgård hemma som jag har jobbat i.

Hur går tävlingen till?
  – Man får en ritning innan själva tävlingen så vi kommer träna så in i helsike. Sen när vi kommer till tävlingen så ändrar de en del på ritningen så att det blir en utmaning. Det brukar innefatta en stenläggning och någon typ av vatten, en damm eller vattenfall. Murar brukar vara med och något träarbete, som ett staket. Sen är det blommor, träd och gräs. Vi gör ju allt, vi lägger inte bara sten. Men det är mest stenläggning jag sysslar med på jobbet och det är det jag tycker är roligast.

Yrkes-VM

Yrkes-VM anordnas i 45 olika yrken. Inom Kommunals område finns trädgårdsanläggning och omvårdnad.
I grenen omvårdnad tävlar Nora Bertils från Hudiksvall i Yrkes-VM 2013.
Det svenska laget består av 24 ungdomar under 23 år.
Worldskills Sweden arrangerar Yrkes-SM och ansvarar för svenska yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-VM.
WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten.
Yrkes-VM äger rum i Leipzig den 2-7 juli 2013.