Ända sedan debuten med ”Det är bara lite AIDS” har Sara Granér satt ett på samma gång tydligt politiskt som ett beroendeframkallande och skrattframkallande avtryck i svensk serielitteratur. Ja, i svensk litteratur över huvud taget. Hon driver med heteronorm och högerpolitik och hon gör det knivskarpt, sylvasst.

När hon nu är tillbaka med ett album med den briljanta titeln ”All I want for christmas is planekonomi” är det inte bara efterlängtat, det är välbehövligt, ja helt essentiellt för svensk vänster. Här finns livsluft. När tusentals socialdemokrater tvingas leva med en ledare som lanserar sin politik som ”Affärsplan för Sverige” finns Sara Granér som en författare, tecknare och komiker med ett annat budskap. Jag skulle vilja säga att hon är humanist och inget annat, men det är klart att högermänniskor skulle stämpla hennes serier som kommunism. Och det säger alltså egentligen inte så mycket om Granér, utan hur långt vårt samhälle har vridits åt höger.

Så hur kan det låta? Ja, det unika med serier är ju samklangen mellan bild och bubbla och det är omöjligt att göra det rättvisa i en bokrecension. Men låt mig ändå ta ett exempel. I serien ”Den nya förtroendekrisen” berättar hon om vilka som tjänar på regeringens skattesänkningar. Sara Granér skriver:
  ”Det har visat sig att det privata näringslivet och höginkomsttagarna fått skitmycket pengar i present av den gemensamma välfärden, låginkomsttagarna, de sjuka och de arbetslösa! Vassego! Det är saligare att giva! Var inte blyg nu! Unna dig en yacht och nåt gott till middag!”

Det här är ett argt och skitkul seriealbum, som varje svensk politiker borde läsa. Och varje människa som är intresserad av vad vi just nu gör med vårt gemensamma samhälle.