Förhandlingar pågår mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
  – Vi har en bit kvar. Jag kan inte säga när vi blir klara. Vi är inte oense om något, det gäller att fylla principerna med ett innehåll så att det blir kvalitet och tydliga riktlinjer som parterna kan tillämpa lokalt, säger Lenita Granlund.

Förhandlingarna gäller dels om ett avtal om yrkesutbildning som ska locka ungdomar till att vilja satsa på vård och omsorg.
  – Det måste då vara kvalitet på utbildning, handledning och praktik, säger Kommunals avtalssekreterare,
  Dels handlar förhandlingarna om arbetsplatsintroduktion för de ungdomar som står längst från arbetsmarknaden och som behöver få chansen att pröva på att jobba.
  – Det måste då handla om vettiga arbetsuppgifter så att det inte bara hittas på något för att ungdomarna ska få dagarna att gå, säger hon.
Kommunal och SKL enades om hitta lösningar för detta innan finansminister Anders Borg uppmanade fack och arbetsgivare att enas om en jobbpakt för att göra det lättare för ungdomar att få jobb.
  – Vi är väl tillsammans med parterna inom industrin de som har kommit längst i dessa resonemang, säger Lenita Granlund.

Hon tror inte att löftet från Borg att slopa de differentierade avgifterna till a–kassan om det blir en jobbpakt påverkar Kommunals förhandlingar.
  – Vi kommer att enas om ett avtal med SKL ändå, men det är naturligtvis bra för kommunalarna om de får en billigare a–kassa, säger hon.
  Kommunals a–kasseföreståndare Helena Wågberg säger att kassans medlemmar i dag betalar 55 kronor extra i arbetslöshetsavgift.
  – Om den slopas enligt Borgs löfte så blir avgiften till vår a–kassa 89 kronor i månaden för den som också är medlem i Kommunal och 105 kronor för den som bara är medlem i a–kassan, säger hon.
LO:s ordförande Karl–Petter Thorwaldsson är mycket nöjd med löftet från Anders Borg.
  – Han ringde mig i lördags för att informera mig i förväg om sitt utspel. Jag sa till honom att detta lät mycket bra, jag har ju sedan i somras arbetat hårt för att de differentierade avgifterna ska avskaffas. LO har sett detta som ett viktigt bidrag för att finna överenskommelser om jobbpakter, säger han.

Karl-Petter Thorwaldsson känner sig stolt över att LO så framgångsrikt har lyckats få Anders Borg att överge sitt hårdnackade motstånd mot differentierade a–kasseavgifter.
  Samtidigt medger att han att jobbpakten och avgiften till a–kassan inte är beroende av varandra.
  – Men vi har lyckats lösa två problem på en och samma gång. De differentierade a–kasseavgifterna kostar våra medlemmar 2,3 miljarder kronor varje år. Våra a–kassor har förlorat över 300 000 medlemmar sedan dessa avgifter infördes. Så det är på tiden att de avskaffas. Det tjänar våra LO:s medlemmar på, om löftet infrias.