Samverkansavtalet sades upp tidigare i veckan och slutar gälla den 13 februari. Efter det går parterna tillbaka till att samverka enligt lagen om medverkande i arbetslivet, MBL.  Kommunal räknar med att det blir bättre för medlemmarna, bland annat för att facket får större möjligheter att dra kommunen inför rätta.

Bakgrunden till den drastiska åtgärden är ett långvarigt fackligt missnöje med hur kommunen använder sig av varningar och uppsägningar.
  – Våra medlemmar uttrycker en rädsla för att jobba i verksamheten. Om de gör minsta lilla fel kan det hända vad som helst, säger Vanja Nyberg.
  – Arbetsgivaren har blivit sämre och sämre på personalpolitik. Det är bara känslokyla. Man ser inte människorna bakom pappren man hanterar.
  Droppen som fick bägaren att rinna över var ett särskilt känsligt personalärende. Vanja Nyberg ger inga detaljer med säger att det rör sig om en medarbetare som jobbat för kommunen i mer än 30 år.
  – Jag vädjade till arbetsgivaren, men de gick inte med på någonting. Det slutade med att de hutade åt mig och sade att Luleå kommun inte är någon social inrättning. Vi kan inte ha ett samverkansavtal med en arbetsgivare som agerar på det sättet.
  Vad har du fått för reaktioner från medlemmarna?
  – Reaktionerna har enbart varit positiva. De säger ”Äntligen”.

Luleå kommuns personalchef Ann-Christine Nilsson är förvånad över Kommunals agerande. Hon hoppas fortfarande på en lösning så att avtalet inte behöver sägas upp.
  – Vi kommer att ta en dialog med Kommunal för att få del av deras synpunkter och förhoppningsvis hitta former för fortsatt samverkan, säger hon i ett pressmeddelande.
  Vanja Nyberg ger inte mycket för personalchefens utspel.
  – De kommer fem över tolv. Jag ska lyssna på dem, men jag vet inte vad de kan komma med nu för att jag ska ändra mitt beslut. Jag tycker att arbetsgivaren har visat sitt rätta jag.

Samverkansavtal 

Samverkansavtal är kollektivavtal som delvis ersätter lagen om medverkande i arbetslivet, MBL.
Syftet med avtalen är att hitta effektivare former än regelrätta MBL-förhandlingar för att medarbetarna ska få inflytande på sin arbetsplats.