Det här behöver du:
1 konservburk i glas som rymmer 2 l
1 l vatten
30 g (4 tsk) salt, jodfritt
1 kg morötter

 Syrade morötter.Foto: Per Ranung

Gör så här:
• Koka upp vattnet och häll i saltet. Låt saltlaken svalna.
• Ansa och skala morötterna. Skär dem i tunna slantar eller i grova strimlor och lägg dem i burken. Häll över laken. Se till att laken täcker.
• Tryck ner morötterna under laken, exempelvis med en vattenfylld och väl
försluten plastpåse, och stäng locket.
• Låt stå i rumstemperatur i 2 veckor. Förvara därefter i kylskåpstemperatur.

Tips! Även palsternackor, rotselleri och persiljerot kan syras enligt samma recept, antingen ensamma eller i olika kombinationer med morötter och kålrötter.

Därför är mjölksyrat nyttigt! 

• Syrningen bevarar C-vitamin i grönsaker.
• Hjälper kroppen att ta upp järn och andra mineraler.
• Förbättrar tarmfloran.
• Stabiliserar blodsockret.

Vinn en bok!

Var med i utlottningen av Syra själv av Karin Bojs (Bokförlaget Max Ström). Skicka ett kort med namn och adress till:  Kommunalarbetaren, Box 168, 101 23 Stockholm. Märk kortet ”Syra själv”.
Eller sms:a till 72672. Skriv karb bok bokens namn namn adress (ett mellanslag mellan varje ord). Kostar 4 kr. Senast 21 november.