Antalet arbetslösa utan ersättning har ökat från 49 000 2008 till 152 000 i år. Siffrorna presenteras i en rapport från Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO.
  – Under de senaste fem åren har det blivit svårare att kvalificera sig för det skydd som medlemskap i a-kassorna ger. Och bland medlemmarna i a-kassorna har det blivit allt svårare att vid arbetslöshet få rimlig ersättning på grund av ändrade beräkningsregler och fryst dagpenningtak, säger Harald Petersson, ordförande i SO, i ett pressmeddelande.

SO-rapporten visar också att endast 11 procent av de arbetslösa medlemmarna i a-kassorna får ut 80 procent av sin tidigare lön i ersättning. Därför vill SO se ett snabbt politiskt beslut om att höja taket. Kravet får stöd från ledande företrädare för Saco och TCO.
  – Om man inte gör något före valet kommer vi gå in i en valrörelse med en av västvärldens sämsta a-kassor, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef för TCO, till TCO-tidningen.

Samtidigt visar den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen att arbetslösheten fortsätter öka. Fram till och med oktober i år har 10 260 personer varslats om uppsägning. Totalt är omkring 400 000 personer arbetslösa.