Varför en bok om Taikon?
  – Jag råkade av en slump få ett foto på henne och blev nyfiken. Och när jag ville läsa mer om Katarina Taikon så upptäckte jag att det inte fanns något skrivet. Då kontaktade jag hennes storasyster Rosa Taikon, silversmeden. När jag pratade med henne så tänkte jag att här ligger en intressant del av svensk historia som är så bortglömd.

 Lawen Mohtadi.Lawen Mohtadi.
Foto: Sofia Runarsdotter

Vad var det med fotografiet som gjorde dig intresserad?
  – Som journalist har jag alltid varit intresserad av frågor kring historieberättande och historieskrivning och vilka liv som faller utanför den stora berättelsen. Och även den svenska självbilden i förhållande till rasism har intresserat mig. Och när jag såg fotot från 1969, där hon håller ett tal på en demonstration så tänkte jag: vem är det här?

Vad hade du för förhållande till Katarina Taikon innan?
  – Jag läste Katitziböckerna som vuxen. Första gången jag kom i kontakt med henne var nog för 6-7 år sen.

Vad har förvånat dig mest under arbetet?
  – Det var nog motsättningen, att å ena sidan finns bilden av 60-talet som en väldigt progressiv tid, där Sverige hade genomfört välfärdsreformer och höll jämlikhetstanken högt. Samtidigt fanns utestängningen av romer och oviljan att erkänna dem som samhällsmedborgare och som jämlikar. För mig var det en paradox som jag försökt förmedla.