Brittania (forntida England) hotas av invasion av stridslystna romare med Ceasar i spetsen.  Då kontaktar Asterix brittiska kusin Fixfax Asterix och Obelix från byn Gallien för att få hjälp av deras trolldryck.

Gerard Deparieu i flätor och fejkad gravidmage gör rollen som den snälle, urstarke, men lite klent begåvade Obelix.  Med på äventyret får de båda gallerna en ung pojke, som likt mången nutida ungdom drömmer om ett kreativt yrke i rampljuset – som bard. Honom ska de uppfostra till man. 
  Biteman är Ceasars själsliv blottlagt på terapidivanen, långhåriga normander med imponerande hängbröst som letar efter någon som kan lära dem var rädsla är, eftersom de då tror att de kommer att kunna flyga, och romantik och vackra damer som huvudpersonerna passar på att ragga upp på utlandsresan. Catheriene Deneuve gör en suverän Cordelia, britternas drottning.

Filmen är fylld av samma historienördiga och godmodiga humor som seriealbumen, och följer även i berättandet en seriekänsla. Till exempel när någon påverkas av trolldrycken då blixtar slår ut, och personen mångfaldigas.
  Den är ett intelligent och färgrikt äventyr, som särskilt barn kommer tycka är helt okej och roligt. För tonåringarna finns de romantiska förvecklingarna, och för de vuxna blinkningarna om EU, politikerkorruption, kvinnligt/manligt och mansrollen under diskussion.
  Att några av de svenska dubbrösterna känns irriterande svensk-spelfilmsaktiga i början glöms ganska snart allteftersom äventyret utvecklar sig.