De som arbetar med hushållsnära tjänster har blivit fler i takt med att RUT-avdragen ökar. Att det är en ung bransch betyder också att Kommunal får börja om från början för att nå dem som arbetar här. Det finns medlemmar men bara ett fåtal som är aktiva fackligt. 

För att få veta vad de som arbetar i branschen tycker är viktiga frågor bjöd Kommunal in alla medlemmar man har kontaktuppgifter till. Av dem som svarade valdes tretton personer från hela landet att komma till en två dagars konferens på kursgården Marholmen för att träffa ombudsmän från Kommunals förbundskontor.
  – Det har varit så mycket att prata om. Vi har inte bara fått lyssna utan också berättat mycket om hur facket fungerar. Här finns inte den naturliga kopplingen till facket, säger ombudsmannen Liza di Paolo Sandberg som var med från förbundet.

 Liza di Paolo Sandberg.Liza di Paolo Sandberg.

En av dem som var med är Anneli Wiklund som är städare från Göteborg. Hon har arbetat som arbetsplatsombud på sitt företag i något år men aldrig träffat någon annan som arbetar fackligt i samma bransch.
  – Det är roligt att vi är så många här. Och det verkar som om vi tänker ganska lika om vad som behövs förändras, säger hon och nämner arbetsmiljön och lönen som två frågor att arbeta vidare med.
  Rösterna från Marholmen kommer att vara viktiga för alla som arbetar med hushållsnära tjänster. Redan i avtalsrörelsen nästa år kan de påverka Kommunals krav på arbetsgivarna. Liza di Paolo Sandberg tycker att mötet har varit viktigt.
  – Vi kan ju ana och tro oss veta vilka frågor de som arbetar med hushållsnära tjänster tycker att vi ska driva. I nästa avtalsrörelse vet vi!