Korridoren är nästan tom på Österlengymnasiet i Simrishamn. Få elever väljer skolan, men andelen äldre ökar samtidigt i kommunen och i en del av gymnasiet har i stället hemtjänsten flyttat in.
  Uskan Petra Lindberg är en av dem som tar hand om de allt fler äldre, men hon tycker inte hon kan klara sig på lönen. Hon har en grundtjänst på 75 procent och får inte mer.
  – Jag vill ha 100 procent. Jag vill kunna lägga undan pengar och klara mig. När jag bara hade ett barn tyckte jag det var okej, men nu behöver jag mer.  Många här är unga och har barn, det är svårt att få det att gå ihop, säger Petra.

Det är många som liksom Petra jobbar deltid i Simrishamn. 58 procent av kvinnorna har en anställning på deltid. I verkligheten är de än fler. Enligt SCB jobbar sju av tio kvinnor deltid här.
  –  Då är vi fjärran från det här med att heltid ska vara grunden för en anställning. Vi är ute i olika deltidsträskmarker, löner som inte går att leva på och otrygga anställningar, säger Gudrun Schyman (FI).
  I valet 2010 fick Feministiskt Initiativ närmare 9 procent av rösterna i Simrishamn och är tredje största parti. Gudrun Schyman har ett av partiets fyra mandat. För ett år sen drev de igenom rätt till heltid, men det arbetet syns varken i praktiken eller i statistiken än.
  – Jag tycker det är ett stort problem eftersom ingen är ekonomiskt självständig på en deltid. Pengarna räcker inte till det, säger Schyman.

Åsa Blixt, undersköterska i Simrishamn, med dottern Augusta.”Jag vill inte ha flyt”, säger Åsa Blixt (till höger). Här är hon med dottern Augusta och hunden Vera.

De flesta deltidarna finns inom socialförvaltningen. Här har man också börjat med årsarbetstid och så kallad ”flyt”. Det betyder för Petras del att hon får betalt för 80 procent men är schemalagd på 75. Resterande 5 procent måste hon själv se till att fylla upp. Till exempel genom att hoppa in när någon är sjuk eller har semester. 
  Enligt kommunen är många nöjda med att de själva kan påverka sin arbetstid. Men alla håller inte med. Åsa Blixt jobbar natt inom äldreomsorgen med en tjänst på 77 procent. 
  – Jag vill inte ha flyt och bli skyldig tid, det tycker jag är värdelöst. Jag har fyra barn och det är svårt att bli inringd med kort varsel, säger Åsa.
 
Kommunal i Simrishamn känner igen upplevelsen. De säger att allt färre vill ha flyt, de orkar inte med det. Många får panik i slutet av året för att de är skyldiga arbetsgivaren tid.
  – Syftet från början var att folk skulle kunna närma sig heltid på ett bättre vis, men jag tror inte det blivit så. Det är en fälla i sig, säger Ingrid Viberg, regionalt fackligt ombud för Kommunal.
  Varför då?
  – Du kan aldrig komma upp i heltid ändå. Det går inte att ha mer än kanske 15 procent i flytande tid, du får inte ihop schemat då.

Helena Carlsson och Anita Terényi, Simrishamn.Helena Carlsson och Anita Terényi gillar att de kan komma upp i heltid genom att jobba varje helg. 

Alla är inte missnöjda med sina deltider. När kommunen nyligen gjorde en undersökning bland deltidsanställda svarade bara 18 procent att de vill jobba mer.  Den har dock bara fast anställda svarat på.
  Helena Carlsson jobbar på ett korttidsboende för barn med till exempel autism. Hon hade tidigare 50 procents tjänst.
  – Jag hade tre jobb under tre år. Jag kombinerade det med att jobba på dagis och som personlig assistent, säger hon.
  Sen något år tillbaka har Helena 75 procent.  Hon jobbar dag, natt och varannan helg.  Om hon vill ha högre arbetstid kan hon ta fler helger och det gör Helena. Om det blir färre barn på boendet och det inte går att jobba extra  måste Helena kanske ta fler jobb igen.  Men hon är nöjd idag, säger hon.
  – Vi har läger på helgerna och det är roligare att jobba då. Det är skönt att man själv kan välja och att det är varierat, säger Helena.

 Gudrun Schyman, Feministiskt Initiativ.Gudrun Schyman.

Simrishamn har både hög andel deltidsanställda kvinnor och hög andel som jobbar deltid i verkligheten. Oavsett orsakerna bakom är det inte bra, enligt Gudrun Schyman (FI).
  – Jag tycker det är allvarligt. Man får respektera om människor väljer att jobba deltid, men då måste man ta reda på vad det är för skäl. Inom många organisationer har det blivit så slimmat att man inte orkar. Det kan dölja sig mycket bakom de så kallat frivilliga deltiderna, säger hon.
  Men kommunstyrelsens ordförande har en annan syn.
  – De som säger att jag är nöjd med 75 procent behöver vi inte lägga så mycket kraft vid. Det viktigaste är de ofrivilliga deltiderna, grunden är att man ska kunna försörja sig på sin lön, säger Anders Johnsson (M).
  Vad tycker du om nivån ni är på nu?
  – Jag har svårt att bedöma det, men strävan är färre deltider. Men vi kan inte agera som en arbetsmarknadspolitisk instans i kommunen genom att fylla ut tiden om behovet inte finns.
  Anders Johnsson kan inte svara på varför så många kommunanställda kvinnor arbetar deltid i just Simrishamn. Men de har en stor andel timavlönade och att minska antalet vikarier kan vara ett sätt att öka arbetstiden bland fast personal. Systemet med flyt ska utvärderas, kanske kan man ge fler heltid i stället.
 
Förra sommaren fick FI igenom rätt till heltid och i december ska ett förslag på genomförande presenteras. Men frågan är också ekonomisk. Enligt uppgifter till KA beräknas det kosta runt 15 miljoner att ge dem som önskar ökad arbetstid. Kommunen vill inte säga något om det än.
  – Ekonomin spelar alltid roll, det är en av parametrarna, säger Anders Johnsson.
  För Gudrun Schyman är dock saken klar.
  – Det måste nog  få kosta. Det är inte rimligt att vi har den här typen av arbetsmarknad, kvinnor får betala ett väldigt högt pris, säger hon.

Hur mycket jobbar du? 

Anita Terényi, 75 procents tjänst,
undersköterska på korttidsboende för barn:

  – Jag jobbar nästan heltid genom att ta extra pass, så jag jobbar alla helger. Min sambo är personlig assistent och jobbar också helger så vi ses inte då utan i veckorna. Men jag tycker det är bra, jag trivs.

Benny Hedlund, 65 procents
nattjänst,  undersköterska:
  – Jag vill jobba mer, men de säger att det inte går. Det bästa för att höja våra tjänster vore att säga nej till flyt, att ingen ställer upp och jobbar extra. Men människor vågar inte, de är beroende av extra pengar.

Anna-Lena Jönsson, 77 procents
nattjänst, undersköterska:

  – 77 procent känns som heltid. Ibland hinner man inte få i sig något på tio timmar. Det är för jobbigt att jobba heltid på natten. Det är tur man har en gubbe så man klarar ekonomin.

Inger Håkansson, 83 procents
nattjänst, undersköterska:

  – Jag hade flyt förut men jag har inte det längre. Jag orkar inte jobba mer. När vi jobbar helger jobbar vi tre nätter och jag vill inte vara borta mer från barnen.