Fernando Cuevas insjuknade innan nuvarande presidenten Barack Obama börjat genomföra sin sjukvårdsreform. Men även om den påbörjats är den ännu inte sluförd. Om Obama blir omvald och planen genomförs fullt ut kommer den att innebära att miljontals fler amerikaner omfattas av en sjukförsäkring.
  Enligt den fackliga organisationen AFL-CIO kommer vårdreformen år 2022 att omfatta 33 miljoner amerikaner som hade varit oförsäkrade om den inte funnits.
  Republikanernas Mitt Romney som kandiderar till presidentposten planerar att riva upp sjukvårdsplanen om han blir vald.

Sjukvårdsreformen innebär redan idag att fler än tidigare omfattas, men stora grupper står fortfarande utanför, som till exempel lantarbetarna.
  – Det finns några kliniker för lantarbetare där de bokstavligen kan ställa sig i kö för att få vård, men det finns ingen sjukförsäkring de har råd med. Om Obama får sitta kvar hoppas jag att han kan genomföra hela sjukvårdsplanen så att också människor med en låg eller vanlig lön har råd med en sjukförsäkring, säger Fernando Cuevas.

 Fernando Cuevas.Fernando Cuevas.

Fernando Cuevas egen historia börjar på de amerikanska fälten och odlingarna. Han arbetade där redan från barnsben.
  – Jag har varit på fälten så länge som jag kan minnas tillbaka som barn, berättar han.
  Han är född och uppvuxen i Texas även om hela familjen reste runt i USA:s olika delstater och arbetade stora delar av året.   Övergreppen de drabbades av gjorde att frågan om rättvisa och orättvisa ständigt fanns i hans medvetande. Vid ett tillfälle såg han en plantageägare ge sig på hans farfar.
  – När jag sedan såg en stor demonstration med organiserade lantarbetare kände jag att det var där jag ville engagera mig. Så jag gick med och började arbeta för dem för en mycket låg ersättning.

Efter över 20-års fackligt arbete blev Fernando Cuevas sjuk i diabetes. Lönen han hade från lantarbetarfacket täckte inte medicinkostnaderna och han blev tvungen att sluta.
  – Men när andra fackföreningar i Florida fick höra att jag inte var kvar kontaktade de mig och ville engagera mig. Så sedan dess har jag anställning hos facket SEIU (som organiserar sjukvårdanställda) och det betyder att jag också har en sjukförsäkring, säger Fernando Cuevas som just nu reser runt i Florida och i valkampanjen för Barack Obama.