– Det är självklart jätteroligt, men jag har inte hunnit fundera så mycket. Allt har varit väldigt intensivt, jag har sovit en timme i natt, säger Helen Olsson till KA.

Finaltävlingen avgjordes i Piteå i går, onsdag. De sex finalisterna började med ett teoretiskt prov på morgonen. På eftermiddagen väntade tre praktiska stationer med golv- och trappstädning.
  Efter tävlingarna var det bankett. För tävlingsdeltagarna blev det en nervös middag, vem som hade vunnit avslöjades inte förrän till kaffet.
  – Jag var faktiskt lugn. Man kände att man inte kunde göra så mycket mer. Det var bara att hoppas på det bästa, berättar Helen Olsson.
  Hur kändes det när du ropades upp som segrare?
– Då blev jag lite tårögd. Det hör inte till vanligheterna, kan jag säga. Och min chef som var med blev helt tokig, han var nog nästan gladare än jag.

 Helen Olsson, Årets städare 2012.Helen Olsson.

Förstapriset i tävlingen var en vandringspokal och en resa till Verona i Italien. Dessutom fick Helen Olsson gå upp klockan fyra i morse och flyga till Stockholm för att vara med i TV4:s Nyhetsmorgon med Tilde de Paula och Steffo Törnquist.
  – Jag vet inte riktigt om det var ett pris eller ett straff (skratt). Men de var väldigt lättsamma, vi hade jätteroligt.
  Vad tar du med dig från tävlingen?
  – Jag har lärt mig mycket om mig själv, att man klarar av mer än man tror. Det har varit en jätterolig resa, och det har varit väldigt roligt att lära känna de andra deltagarna.
Helen Olsson är anställd i servicegruppen inom städservice i Karlshamns kommun. Dessutom har hon flera uppdrag för Kommunal, hon är skyddsombud och jobbar deltid för sektionen i Karlshamn.

Årets städare

Tävlingen Årets städare arrangeras av Sveriges Rengöringstekniska förbund, SRTF.
Övriga fem finalister var Kristina Grennberg, Piteå kommun, Maria Jonsson Wedin, Umeå kommun , Hanna Thedin, ISS Motala, Ingela Granlund, ISS Växjö och Malin Groth Tägtström, Anderssons städ Falun. De kom på delad andraplats.