Gatuvy, El Triunfo.

Befinner mig i El Triunfo, Choluteca, sydöstra Honduras. Åkte alldeles för sent och på väg ut ur Managua var det långa köer, så det slutade med att vi fick övernatta i Chinandega, där de gjorde Bananas. Ni vet, filmen om hur Dole fortsatte med gifter på bananplantagerna, trots att de visste att de var skadliga och gjorde att arbetarna blev sterila, fick cancer, njurskador, fosterskador med mera. 

Det sjuka är att det fortfarande används väldigt mycket gifter i jordbruket. Det moderna storskaliga jordbruket, med odling av en enda gröda i mil efter mil, är helt enkelt extremt krävande. Det sliter på jorden, som utarmas och kräver konstant tillflöde av gödning. Det inbegriper gifter för att bli av med skadedjur som trivs på just den grödan. I ett mer diversifierat system kan olika växters egenskaper utnyttjas och samverka, och det går att minska användningen av gifter, till och med bli av med den helt och hållet. Dessutom är det bättre för klimatet, eftersom det inte ger lika mycket växthuseffekt. Men det kräver mera arbete, mer uppfinningsrikedom och (med risk för att 90 procent av de som läser den här texten nu kommer att himla med ögonen) lite mer kärlek till planeten.
  Enligt Wikipedia, som hämtar uppgifter från FNs Världshälsoorganisation och UNEP, är det 3 miljoner som skadas och 18 000 som dör varje år av jordbruksgifter. Det är värt att hålla i minnet att de här gifterna alltså används för att framställa maten vi äter. I flera länder är gifter som vi förbjudit i Europa fortfarande tillgängliga och i bruk.

Majsfält i skymningen.

Det ekologiska och småskaliga jordbruket är ett alternativ, och vad många bondeorganisationer eftersträvar, bland annat Vía Campesina, som samlar 200 miljoner småbrukare världen över. Men de möter starkt motstånd, här i Honduras har markkonflikten i Aguandalen skördat över 60 liv de senaste två åren. Jordlösa bönder står mot landets rikaste man, Miguel Facussé, med 18 000 hektar mark och sin egen privata säkerhetsarmé. Pengarna styr. Ingen kommer bli snorrik på småskaligt, ekologiskt jordbruk.
  – Folk vill bara kunna försörja sig, ha en hållbar vardag, sade Carlos, 21, till mig igår. Han bor här i El Triunfo, en liten by där det odlas mycket majs, bönor och sesamfrön. Under ett par dagar är jag här och gör intervjuer med ungdomar som deltar i projektet Leva Lika, som Kooperation Utan Gränser och Diakonia driver.
  –  De tänker inte på att bli rika. De tänker bara på att kunna ge sina barn ett drägligare liv.

”Folk vill bara kunna försörja sig”, säger Carlos.

Var det John Rawls som kom på idén om att organisera samhället så att vem som helst skulle kunna välja att återfödas som vad som helst, och känna att det var okej? Det verkar som att vi har rätt långt kvar dit fortfarande.