Det ska först och främst sägas att klasskillnaderna fortsätter vara stora när det gäller resandet. Förra året var det 32 procent av LO-kollektivet som inte hade råd med någon semesterresa. Det är en av de högsta siffrorna sedan Statistiska centralbyrån började räkna på svenskarnas semestervanor.
  Samtidigt syns en annan trend: På ganska kort tid har långresandet blivit en angelägenhet för allt fler. På 60-, 70- och 80-talen åkte vi mest på charterresor till södra Europa och fortfarande är Kanarie-öarna det största resmålet på vintrarna. Men på senare år har också destinationer som Thailand och Egypten blivit mer överkomliga tack vare förhållandevis låga charterpriser.

Med de nya resmålen kommer också nya risker. I Sydostasien finns exempelvis sjukdomar som hepatit B, rabies och malaria. Hur skyddar man sig och hur vet man att man får rätt råd?
  Kommunalarbetaren skickade en allmän fråga till sju slumpvis utvalda privata vaccinationskliniker. För att få en jämförelse med en offentlig vårdgivare valde vi Mälarsjukhuset i Eskilstuna. På Mälarsjukhuset arbetar professor Lars Rombo, som också har arbetat fram de vaccinations- och hälsoråd som finns att läsa på den offentliga webbplatsen www.reseradet.se.

Vår fråga löd:
  ”Hej! Jag är en 35-årig kille utan tidigare sjukdomar. Jag planerar att göra en tvåveckorsresa till Thailand i vinter. Jag ska framför allt besöka Bangkok och turistorten Krabi i södra Thailand, men tänker också resa runt lite på landsbygden. Vilka vaccinationer rekommenderar ni? Och vad kostar de?”
  Vi fick åtta olika svar (se grafiken som finns länkad här ovan).
  – Man kan tänka att det är olika ambitionsnivå på olika ställen, säger Lars Rombo. Ger man för mycket vaccin är det snarast det här att man är orolig, man vill ha hängslen och livrem. Men hade du sagt att du bara ska vara på charterresa i södra Thailand, då tror jag inte att det hade blivit lika stora skillnader.

En farlig sjukdom som denguefeber – som ger smärtor, utslag och hög feber – nämns bara av Läkarhuset i Linköping. Vårdgivaren påpekar dock faktumet att det inte finns något vaccin mot denguefeber, men att man ska vara noggrann med myggskyddet (dengue sprids av aedesmyggan).
  På den andra sidan skalan finns hepatit A, som alla vårdgivare anser att den påhittade resenären i vårt mejl ska vaccinera sig mot. Här skiljer det sig dock åt när det gäller prislappen, beroende på vilket vaccin man väljer.
  Med vaccinet Twinrix skyddar man sig mot både hepatit A och hepatit B, men då kostar det också. På exempelvis Helsingborgs vaccinationsbyrå kostar ett sådant vaccin sammanlagt 1 100 kronor.
  Men med det billigare Havrix, som bara skyddar mot hepatit A, kommer man undan med 450 kronor hos samma vårdgivare. 

Så, hur ska man egentligen veta vilken vårdgivare man ska välja?
  Vi frågade Lars Rombo, professorn på Mälarsjukhuset.
  – Det enklaste är att höra med de man känner. Var har de varit och är de nöjda? Sen finns ju alltid möjlighet att välja offentlig sjukvård och ganska många har företagshälsovård som har börjat vaccinera. Det går inte att säga att det ena generellt sett är vettigare än det andra.
  Ska man hellre ta en spruta för mycket än en spruta för lite?
  – Det går bara inte att svara på. Du måste gå till det individuella.
  Lars Rombo påpekar att generella råd via mejl aldrig kan bli fullständiga, riktiga råd ges vid en direkt kontakt med en sköterska på kliniken eller vaccinationscentralen. Det är bara en av dem som vi har vänt oss till som helt vägrar ge råd via mejl över huvud taget. Capio Citykliniken i Malmö skriver: ”Vi rekommenderar inga vaccin med mindre än att träffas.”

Turistdiarré är en vanlig sjukdom när man reser till tredje världen, och flera av de vårdgivare vi har mejlat rekommenderar koleravaccinet dukoral, som ger visst skydd mot diarrén. Skyddet är dock omstritt.
  – Dukoral hjälper inte mot all turistdiarré. Det är samma sak som att influensavaccin inte hjälper mot alla sjukdomar. Dukoral har effekt mot en bakterie som är ganska vanlig i vissa delar av världen, till exempel Mellanamerika, tropiska Afrika och Egypten. Den bakterien är inte lika vanlig i Thailand och det gör att vinsten av dukoral i Thailand är begränsad. Det är inte farligt att ge det och nån liten marginal nytta kanske det har i Thailand också, men det är ingenting som jag rekommenderar till charterresenärer till Thailand, säger Lars Rombo.
  Han avslutar:
  – Det viktigaste är något helt annat. Det viktigaste är att inte hyra motorcykel.

Dit åker vi vintern 2012

1. Gran Canaria, Spanien
2. Bangkok, Thailand
3. Phuket, Thailand
4.Teneriffa, Spanien
5. Krabi, Thailand
6. Cancún, Mexiko
7. Hurghada, Egypten
8. New York, USA
9. Miami, USA
10. London, Storbritannien
Källa: Ticket, den största resebyråkedjan. Siffrorna gäller avresor under perioden 1 november 2012 – 31 mars 2013, för bokningar gjorda till och med 21 september 2012.