Alla presidentens män.

För dig som vill ha:

Skandalen

Alla presidenters män (1976)
Underbar journalistfilm som skildrar de verkliga händelser som avslöjade den politiska Watergateskandalen, i vilken president Richard Nixon var inblandad. Robert Redford och Dustin Hoffman spelar Washington Postjournalisterna Carl Bernstein och Bob Woodward som gräver fram skandalen och vars källa har den berömda pseudonymen ”deep throat”.

 

Frost/Nixon.

För dig som vill ha:

Intervjun

Frost/Nixon (2008)
Richard Nixon igen, nu med efterspelet till Watergateskandalen. Här skildras den klassiska tv-intervjun av pratshowvärden David Frost, som sker efter att Nixon avgått som president (den enda amerikanska president som avgått i förtid). En tät maktkamp som pågår under tolv inspelningsdagar. Slutar med en historisk (och väl känd) ursäkt till det amerikanska folket.

 

Presidenten och Miss Wade.
För dig som vill ha:

Romantiken

Presidenten och Miss Wade (1995)
Blandar kärlek och politik på ett rart och förtjänstfullt sätt, och det är Aaron Sorkin som står bakom också den här presidenten. Filmen gjordes ett par år innan tv-serien ”Vita Huset” och gav uppenbarligen Sorkin mersmak. Presidenten (Michael Douglas) lever ensam med sin dotter när han blir handlöst förälskad i miljölobbyisten (Anette Bening) vilket inte enbart är enkelt att hantera.

 

Wag the Dog.

För dig som vill ha:

Satiren

Wag the Dog (1997)
Handlar om hur presidentens stab iscensätter ett krig mot Albanien för att ta ljus ifrån presidentens sexskandal med en flickscout (med tydliga blinkningar till Bill Clinton och Monica Lewinsky). Det fiktiva kriget leder till kampsånger för de amerikanska soldaterna i fält och nyhetsinslag med en albansk flicka på flykt… Rappt, elakt och roligt med Robert de Niro och Dustin Hoffman.

 

Vita huset.

För dig som vill ha:

Tv-serien

Vita huset (1999-2006)
Hade du önskat att se färdigt denna tv-serie innan det står klart vem som blir vinnare i det amerikanska presidentvalet borde du sannolikt redan ha börjat titta. Det blev 155 avsnitt innan den satte punkt. Upphovsmannen är hyllade Aaron Sorkin som bildat skola med sina ”walk and talk”-scener (där karaktärerna går och pratar). Kretsar kring presidentens medarbetare och deras arbete för att få igenom lagförslag och reagera på krig, katastrofer och terrorhandlingar i världen.

 

JFK.

För dig som vill ha:

Konspirationen

JFK (1991)
Regissören Oliver Stones tretimmarsepos om åklagaren (Kevin Costner) som vägrar ge upp sin jakt efter sanningen bakom mordet på president John F Kennedy. Oliver Stone har onekligen en förkärlek för presidenter, han har dessutom gjort ”Nixon” och ”W” (om George W Bush). ”JFK” matar med konspirationsteorier och filmklipp från det verkliga mordet. Det handlar om korruption, makt och sanning (eller kanske snarare på bristen därav).

Foton: Warner Bros Pictures, New Line Cinema,
Universal Pictures, NBC