Micaela Molitor, undersköterska som blivit staty.

Fem minuter över tio på fredagsförmiddagen den 5 oktober tog den 49-åriga undersköterskan Micaela Molitor ett rejält tag om det röda skynket och drog till.
  Där var den: bronsstatyn av henne själv. Med stolt hållning och högburet huvud – så som göteborgarna ska möta henne i många, många år framöver.
  – Möjligen kommer bronset att ärga mot grönt på lång sikt, säger konstnären Martin Hansson från västgötska Husaby som för närmare två år sedan träffade Micaela för första gången.

Det var i den vevan Micaela av en händelse kom att lämna några idéer inför bygget av den nya stadsdelen Kvillebäcken på Hisingen i Göteborg.
Bland alla uppslag ansågs Micaela Molitors vara de bästa och snart nog insåg hon att förstapriset var en staty av henne själv.
  – Jag gillar egentligen inte att stå i centrum, men efter att ha funderat ett tag bestämde jag mig för att ta chansen och fullfölja det här, säger hon den stora dagen när familjens, vännernas och kollegornas gratulationer varvas med intervjuer för tv, radio och tidningar.
  Micaelas mamma för ömt handen till bronshuvudet och fäller orden som måste betraktas som det definitiva erkännandet av Martin Hanssons verk: Min lilla tös…
  När fotograferna är nöjda och journalisterna återvänt till sina redaktioner berättar Micaela om de många åren på Sahlgrenskas kirurgavdelning och den nuvarande tjänsten med hemvård av sjuka och handikappade barn.
  – Jag gillar mitt jobb, och har klarat mig ganska bra från förslitningsskador, men jag skulle gärna vilja kunna gå ner lite i arbetstid för att få mer tid att måla.

Ett steg i den riktningen är redan taget. Och faktum är att det till stor del är statyns förtjänst.
  – Jag har ju alltid drömt om att öppna ett eget litet galleri, men inte vågat. När alla de här konstigheterna hände kring mig tänkte jag att: då kan jag väl våga det här också!
  – Jag och min man Mikael hittade en fin liten lokal i markplan. Tanken är att det ska bli en kombination av galleri, butik med konstnärsmaterial, kurser och utställningar. Och så kan vi sitta och måla där.
  – Redan på Sahlgrenska var vi en liten grupp som målade och hade några utställningar. På den tiden gjorde jag mest landskap, men nu jobbar jag gärna med fantasimotiv. Helst i olja.
  Konstnären Martin Hansson träffade Micaela Molitor två gånger innan arbetet tog fart.
  – Jag ville att hon skulle framstå som kraftfull. Lite som en galjonsfigur med högt huvud. Som att hon sträcker på sig.
  Han visste inte hur rätt han skulle få.

Fotnot: Statyn av Micaela Molitor står tills vidare vid Vågmästarplatsen på Hisingen, där den nya stadsdelen Kvillebäcken nu växer upp. Totalt ska 2 000 nya lägenheter byggas i området. Så småningom kommer statyn att flyttas till ett torg eller en park i Kvillebäcken.

ID. Micaela Molitor 

Ålder: 49 år.
Familj: Gift med Mikael sedan i somras.
Bor: Kvilletorget, Göteborg.
Yrke: Undersköterska.
Hobby: Att måla i olja och akvarell.
Aktuell: Den enda levande Göteborgare som blivit staty i sin egen hemstad.

ID. Martin Hansson

Ålder: 54 år.
Bor: Husaby, Kinnekulle.
Yrke: Skulptör. Jobbade under många år också på ett boende för missbrukare i Lidköping och var då medlem i Kommunal.
Representerad bland annat på: Norrköpings Konstmuseum, Västergötlands Museum och Junibacken i Stockholm.

Andra kvinnliga Göteborgsstatyer 

Johanna Hedén, barnmorska (1837-1912).  
• Gjord 1989 av konstnären Inga-Louise Lindgren.
• Hyllningen till den göteborgska barnmorskan pryder miljön vid Östra sjukhuset. Hedén ledde den fackliga kampen med att organisera landets barnmorskor. Hon var ordförande i Göteborgs barnmorskesällskap och startade även facktidskriften ”Jordemodern”.

Karin Boye, poet (1900-1940).
• Gjord 1987 av konstnären Peter Linde. 
• Göteborgs mest älskade staty firar 25 år med en tillfällig utflykt till Trädgårdsföreningen medan Stadsbiblioteket byggs om.
Utanför biblioteket vid Götaplatsen, har göteborg­arna smekt författaren Karin Boyes händer så ofta att de med åren blivit alldeles blanka.