Cynthia Parker.

För fyra år sedan jublade Harry Mobley när Barack Obama segrade. Men inte idag.
  – Våra viktiga frågor har helt glömts bort. Det är en hårdare facklig kamp nu än för fyra år sedan.
  Trots det kampanjar han för att få Barack Obama återvald som president.

Vi möttes i Philadelphia under ett valmöte inför valet 2008. När Barack Obama sedan vann uttryckte Harry Mobley sin glädje över att lagen som skulle ge arbetare rätt att organisera sig snart var ett faktum.
  Hela den amerikanska fackföreningsrörelsen jublade. Lagen var ett löfte från Barack Obama och det var den viktigaste fackliga frågan.
Att den blir verklighet är fantastiskt, sade en segerrusig Harry Mobley då. Men det blev ingen lag, fastän demokraterna under Barack Obamas första två år som president hade majoritet i kongressen.
  – Jag är väldigt besviken över att Obama inte genomförde lagen direkt när han kom till Vita Huset och hade möjligheten att göra det. Nu vet jag inte ens om han genomför den om han blir omvald.

 Harry Mobley.Harry Mobley.

Trots frustationen över att det gått så trögt, är så gott som alla fackligt aktiva på benen för att arbeta för en Obamaseger också i detta val. Harry Mobley, som är fackligt aktiv mentalskötare, har rest runt i Pennsylvania under hela hösten för att registrera väljare och övertyga människor om vikten av att rösta.
  – Men kampanjarbetet är väldigt annorlunda jämfört med 2008. Då fanns ett enormt intresse, vanliga människor man mötte var ivriga, entusiastiska och intresserade. I år är det mer avspänt och många har en det-går-som-det-går-attityd. Det är inte bra och det är mycket svårare att få frivilliga att arbeta i kampanjen, säger Harry Mobley.
  Cynthia Parker är en av de frivilliga som tillbringar det mesta av sin tid på Obamas kampanjkontor i stadsdelen Germantown i Philadelphia. Kontoret har öppet från nio på morgonen till nio på kvällen alla dagar i veckan.
  – Jag är lika entusiastisk nu som jag var 2008, jag är väldigt peppad inför valkvällen. Och jag hör till dem som fortfarande är lycklig över att han blev vald. Många är väldigt besvikna och tycker inte att han har gjort ett så bra jobb, men jag visste att det inte skulle bli så enkelt, säger Cynthia Parker.

 Patricia Slade.Patricia Slade.

I Orlando i Florida har Patricia Slade tillfälligt lämnat jobbet som vårdbiträde på ett rehabiliteringshem för att tillsammans med sina fackliga kompisar i 1199SEIU arbeta i Obamakampanjen. De senaste sex månaderna har hon varit anställd av facket medan hon tagit ledigt från jobbet.
  – Idag ska jag ut till en arbetsplats och prata. Många har inte kunskap om politiken och hur den fungerar och påverkar på arbetsplatserna. Vi pratar politik, men lika mycket om hur man går tillväga för att rösta, hur man registrerar sig och vad man behöver ta med sig till röstlokalen, säger Patricia Slade.
  Florida är en av de delstater som är särskilt viktig i valet. Den står och väger mellan kandidaterna och dess storlek gör att den har stor betydelse för slutresultatet.
  Patricia är optimist, trots att hon berättar att många av dem hon talar med säger att de ska rösta på republikanernas presidentkandidat Mitt Romney:
  – Inte för att Romney är rätt man utan för att Obama är en svart man. De säger rakt ut att de inte vill ha en svart man i Vita Huset. De röstar alltså hellre på Romney, trots att han sagt rakt ut att han inte bryr sig om fattiga och låginkomsttagare och inte tänker göra något för oss.

 Jeff Israel.Jeff Israel.

Jeff Israel som jobbar för lokala AFL-CIO (motsvarande LO) i North Carolina konstaterar med en suck att Mitt Romney pratat om att han vill att hela USA ska bli som North Carolina där fackföreningsrörelsen har en extremt svag position.
  Kollektivavtalen har mött en stenhård press de senaste åren och är till och med förbjudna i vissa delstater. I North Carolina har republikanerna för många år sedan strypt offentliganställdas möjligheter till kollektivavtal. Här finns också lägst andel fackanslutna i hela USA – 2,9 procent.
  Svårigheterna gäller inte bara offentliganställda. Jeff Israel berättar om en arbetsplats där det tog 16 år för de anställda att bilda en fackförening från det att de skrev under om att bilda den.
  – Redan nu är USA ensamma i den industrialiserade världen om att ha ett sådant ålderdomligt sätt att bilda fackföreningar. Hade president Obama varit engagerad hade han drivit igenom lagen. Det var verkligen vår högsta prioritet, säger han.

Vikten av ett kollektivavtal kan inte överskattas i ett land som USA. Att omfattas är kanske den säkraste vägen till ekonomisk trygghet. Det ger högre lön (särskilt för lågavlönade), mer betald ledighet, större chans att ha en sjukförsäkring och pensionsförsäkring jämfört med löntagare utan kollektivavtal.
  Det är stora skillnader.
  Andelen amerikanska löntagare som täcks av kollektivavtal har sjunkit från nästan en fjärdedel 1983 till drygt var tionde 2011, och andelen har fortsatt sjunka även efter 2008, visar rapporten ”The State of Working America 12th Edition”:
  – Det har lett till lägre löner. Inte bara för att vissa löntagare inte längre får den högre kollektivavtalslönen, utan också för att det minskar pressen på arbetsgivare utan avtal att höja lönerna. Kollektivavtalade löners förmåga att spilla över på övriga löner har minskat, konstaterar Lawrence Mishel, ekonom och president för Economic Policy Institute som står bakom rapporten.

Budgetunderskott och republikanska guvernörer som fått råg i ryggen av tea partyrörelsens högervindar har inte varit någon bra kombination. I Wisconsin blev de offentliganställda förra året av med möjligheten att förhandla kollektivt.
  Fackföreningsrörelsen försökte ta kampen för kollektivavtalen, men de förlorade den. Harry Mobley reste till Wisconsin
tidigare i år för att hjälpa till i arbetet mot lagen som förhindrar kollektivavtal.
– I stater som står och väger inför valet har republikanerna använt kollektivavtalen som strategi för att krossa fackföreningsrörelsen. Det är fortfarande inte vanligt att förbjuda dem, men just där det står och väger som i Ohio och Florida har det diskuterats. Wisconsin är den stat där de varit mest framgångsrika.
  Harry Mobley tror att det till slut var sociala frågor som avgjorde i Wisconsin, inte frågan om kollektivavtal, även om det var den som striden gällde.
  – Många tycker som republikanerna i sociala frågor, när det gäller aborter, vapen och lägre skatter och det gäller också fackliga medlemmar.

Under sin tid som guvernör i Massachusetts var Mitt Romney relativt moderat för att vara republikan, han införde till och med en lokal variant av Obamas sjukvårdsreform. Nu har han tvärvänt och är starkt kritisk till Obamacare, som han tänker riva upp om han vinner valet.
Harry Mobley menar att Romney förändrats under valkampanjen:
  – Men jag tror ändå inte att det blir fullt så hemskt som många andra tror om han vinner. I grunden är han en mittenpolitiker. Risken är att han får svårt att driva sin linje, eftersom han står i skuld till partiet och dem som stödjer honom som står långt högerut, säger han.

 Cyntha Parker.Cynthia Parker.

Vad sätter då Barack Obama emot Mitt Romney. Vad har han lovat inför valdagen?
Patricia Slade lyfter upp Obamacare och de ökade möjligheterna att ha en sjukförsäkring när hon talar med väljare. Hon tycker att det är det mest tydliga Obama gjort för amerikanerna.
  – Nu är mina tre barn stora, men under småbarnsåren var jag en av de arbetande mammor som inte hade råd med sjukförsäkring för mina barn. Vi klarade det, men det är hårt. Nu behöver det inte vara så. När reformen är helt genomförd betyder det att en arbetarfamilj har råd med sjukförsäkring för hela familjen, och kan betala räkningarna.

Med bara veckor kvar till valdagen 6 november gryr förhoppningarna också hos Cynthia Parker i Philadelphia:
  – Jag tror det går bra även om många verkligen inte tycker att Barack Obama har gjort ett bra jobb. De tycker inte att han har gjort vad han sade att han skulle göra. Jag träffar många som är besvikna, som har förlorat jobbet eller sitt hem. Men jag tror ändå att han kommer att bli återvald. Vi har lyckats registrera tusentals nya väljare, säger Cynthia Parker.

Om arbetslivet i USA 

• 52 procent
av amerikanerna säger sig vara positiva till fackföreningar
(Gallup augusti 2012)
• 85 procent
av de heltidsanställda har en sjukförsäkring
(2010)
• 7,8 procent
arbetslöshet
(sep 2012)
•155,2 miljoner
andelen människor som arbetar, 16 år eller äldre (juni 2012)
• 12,1 miljoner
är arbetslösa. Av dem har över 40 procent varit arbetslösa i över sex månader.
(sep 2012)
• 8,6 miljoner
arbetar mindre än vad de önskar – är deltidsarbetslösa
(sep 2012)
• 295 000 personer
har anställts inom vård och omsorg det senaste året
Källor: US Bureau of Labor Statistics

Medellön per timme

Brandmän: 161 kronor
Bussförare, stads- och långfärdsbuss: 126 kronor
Bussförare, skolbuss: 99 kronor
Vårdbiträden: 86 kronor
Ambulansförare: 82 kronor
Lantarbetare, djur: 81 kronor
Vårdare i andras hem: 74 kronor
Djurskötare: 74 kronor
Barnskötare: 72 kronor
Lantarbetare, skörd: 67 kronor
Källa: US Bureau of Labor Statistics, maj 2011, avrundat till krontal

Kollektivavtal

• Kollektivavtal ger i genomsnitt 13,6 procent högre lön (för lågavlönade är vinsten ännu större)
• mer betald ledighet
• 28 procents större chans att ha en sjukförsäkring som arbetsgivaren betalar och 54 procent större chans att ha en pensionsförsäkring jämfört med löntagare utan kollektivavtal.
Källa: Economic Policy Institute, 2011