Du som brukar gå på gruppträning på någon av Sveriges alla träningsanläggningar har redan märkt det: varje träningsställe med stolthet har ett eller flera danspass på schemat.  Det är inte så konstigt, att dansa är förmodligen ett av de mest glädjefyllda sätten att träna.
  – Lyssnar man på musik och rör kroppen till den samtidigt så utlöser man mycket endorfiner. Det är ju det man själv velat åt sedan man var liten utan att fatta det. Lyckokänslan, säger dansaren och koreografen Fredrik Benke Rydman.

Han tillhörde streetdancegruppen Bounce tills den upplöstes för två år sedan. Efter det har han tillsammans med Bouncekollegan Jennie Widegren hakat på träningstrenden och startat egna fitnesscentret House of Shape, där hiphopsteg samsas med övningar vid balettstången för att få kroppar i form.
  – Det måste vara kul att träna för att man ska göra det. Dans ger både tillfredsställelse och bra träning.

Träningsjättar som Sats, World Class och Friskis och Svettis har alla dansklasser i sina anläggningar. Några vanliga varianter är afrikansk dans, latinoinspirerade varianter som Fuego eller Zumba och danspass där man blir lovad att dansa sig svettig till de senaste hitarna. Även om Fredrik Benke Rydman inte tycker att det är dans på riktigt så tycker han att det är självklart att det blivit en vanlig träningsform.
  – Det är en logisk utveckling av aerobics. Och även om dans som träning är en trend som kanske försvinner, så kommer dansen att finnas kvar, den är ett grundläggande behov från hedenhös när vi dansade runt elden.

Här hittar du dansen

Dansskolor: Kolla vad som finns där du bor. I större städer finns ofta skolor specialiserade på olika dansstilar som afrikansk dans, lindy hop eller hip hop.
Kursverksamhet: ABF, Medborgarskolan och andra har ofta danskurser.
Dansveckor med olika inriktning exempelvis dansbandsveckan i Malung – dansband, Dancecamp i Herräng – lindy hop.
Träningsställen: Kolla vad ditt lokala träningsställe har för danspass.
Dansställen är inte bara klubbar för yngre, i varje län finns det ställen som danssugna vallfärdar till på helgerna.