Maja Svensson jobbar på ett boende för vuxna autister i Linköping. Efter olyckan fick hon en temporär protes, men den gör ont och syns tydligt. Hon vill ha riktiga implantat.
  Frågan är bara vem som ska betala. Hon har anmält arbetsskada och Försäkringskassan har ersatt tandläkarbesök och från AFA har Maja fått 4 860 kronor för förlust av friska tänder. Det räcker inte. Implantat kommer enligt hennes tandläkare att kosta 33 000 kronor, varav tandvårdsstödet skulle ersätta drygt hälften. Maja vet inte om Försäkringskassan ersätter resten, hon fick svaret från sin handläggare att beslut om det tas efter behandlingen. Och det är inte säkert att Försäkringskassan kommer anse att Maja behövde implantatet.
  – Vem ska betala då? Jag har inte de pengarna, jag får ta lån i så fall.

 Maja Svensson.Maja Svensson.
Foto: Staffan Gustavsson

Huvudskyddsombudet Anne Habbe, som Maja varit i kontakt med, säger att Kommunal hjälper till att överklaga Försäkringskassans beslut om medlemmen inte är nöjd.
  – Det är försäkringsbolagen som äger frågan att tolka vad man ska ha ersättning för. Och Försäkringskassan är ju inte så snälla längre. Vi kanske inte har så bra försäkringsskydd som vi tror att vi har. Många bitar tar inte.
  Hur rimligt är det när man blivit slagen?
  – Helt orimligt förstås. Först får man stryk och som tack för det får man betala för det.
  Monika Svanholm vid Försäkringskassan ger riktlinjer åt handläggarna av arbetsskador. Hon säger:
  – Det är väldigt krångligt. Som det är skrivet får vi inte pröva så länge personen inte har haft en kostnad.
  Samtidigt säger hon att en alldeles ny riktlinje gör att handläggaren ska kunna ge ett besked huruvida man kommer bli ersatt innan man gör en behandling. Kostnaden ges inget besked på i förväg, utan Försäkringskassan tar i efterhand ställning till om den är skälig.
  Så hon ska prata med sin handläggare och kunna få ett förhandsbesked?
  – Ja, absolut. Man tittar på om den här behandlingen är nödvändig till följd av skadan. Och då får man ett förhandsbesked. Men vi kan inte besluta om kronor och ören förrän vi sett den faktiska kostnaden.
  Måste man ändå ha egna pengar att lägga ut när det är så stora belopp?
  – Man kan komma överens med tandläkaren om att få betala när man fått sin ersättning från oss, ofta är de sjysta.

Monika Svanholm kan inte svara på hur stor chansen är att Försäkringskassan ersätter implantatet, eller ens om de kommer ingå i tandvårdsstödet, som tandläkaren räknat på.
  – Tandvårdsstödet är en vägledning för oss, men man följer det inte helt strikt, säger Monika Svanholm.
  Huvudskyddsombudet Anne Habbe säger att det här är en ovanligare skada men det har skapat stor oro hos personalen på boendet.
  – Man tänker är det jag nästa gång? De vet att man kan få en smäll, men det kan ta olika illa. Medlemmarna har inte pengar om sådant händer.