Personal hos bemanningsföretag har inte haft rätt att stämpla på deltid. A-kassorna i Sverige har tolkat det som att bemanningsanställda inte stått till arbetsmarknadens förfogande, även om de bara varit anställda några timmar i veckan. Därför har de inte haft rätt att stämpla på deltid alls.

Nu ändrar många a-kassor sin tolkning av reglerna. Hos Kommunals a-kassa infördes den nya tolkningen i början på oktober.
  – Vi behandlar de bemanningsanställda som deltidsanställda i vilket vanligt företag som helst. Men det måste framgå av anställningsbeviset att man inte står till arbetsgivarens förfogande hela tiden. En person som arbetar 75 procent skulle kunna kunna stämpla 25 procent, säger Anna-Katarina Hammarberg, försäkringsansvarig på Kommunals a-kassa.

Ändringen kommer efter en dom i Kammarrätten där en man som var anställd fyra timmar i veckan fick rätt att stämpla för resten av arbetsveckan. Anna-Katarina Hammarberg menar att den nya tolkningnen också är resultatet av att attityden till bemanningsföretagen ändrats.
  – Vi har öppnat upp för en förändring de senaste åren, säger hon.