Vägen mot finalen startade med en nominering tidigare i år. Då hade Kristina Grennberg, som är specialstädare i Piteå kommun, sällskap av 100 andra städkunniga.
  Men en efter en har droppat av. Första utslagningen var efter webbfrågor, sedan har städarna som gått vidare träffats på två olika städmässor och tävlat direkt mot varandra.
  De har lastat städvagnar, kört kombiskurmaskin, moppat, svarat på ordkunskap, dammsugit, polerat, städat toaletter och haft teoriprov om mikroorganismer, ph-värden och vilka medel som används var.
  – De har ett poängsystem och tittar på saker som om du böjer benen istället för ryggen, om du använder utspädda kemikalier eller koncentrat och rätt verktyg till rätt sak.

På onsdag i nästa vecka, 31 oktober, är det final i Kristina Grennbergs hemkommun Piteå.
  – Det hade inte varit läskigt att åka bort och tävla, men nu kommer ju mina jobbarkompisar stå och titta så jag har väldigt blandade känslor. Det ska bli jätteroligt samtidigt som det är en väldig press att ha la grande final på hemmaplan. Men det ska bli roligt att träffa alla de andra, vi har blivit som ett gäng.
  Kristina Grennberg tror att tävlingen är viktig för städbranschen och att den kan bidra till att höja statusen på yrket eftersom den är så kunskapsfokuserad.
  Hur har du förberett dig?
  – Jag har pluggat inför alla tävlingar. Den lärobok som vi har för att ta städerskeexamen inom SRY har jag läst ett par gånger. Men egentligen handlar det mer om att visa vad jag kan. Piteå har varit i framkant när det gäller satsningar på städpersonal. Det är över tio år sedan som alla personal fick utbildning så vi är tidiga, och förra året var två stycken i finalen härifrån.

Sedan slutet av 1980-talet har Kristina arbetat inom städ, även om hon haft pauser för föräldraledighet och utbildning. Svaret på vad hon gillar med jobbet kommer direkt:
  – Friheten. Det är ett fritt jobb som vi i städgruppen kan bestämma upplägget för inom rimlighetens gräns. Vi har flextider, vi har oftast inga problem med att få ledigt och så har jag ruskigt bra arbetskamrater!
  Finns det något du vill förändra?
  – Jag skulle gärna vilja att det var självklart att man kunde jobba ett helt yrkesliv utan att få skador. Även om jag inte vet hur det skulle gå till. Det är lite för monotont för att man ska klara det. Jag har problem med en tennisarm, just nu är det bra men blir det lite för hårt känner jag av det direkt.
  Eftersom det är en tävling avslutar vi med sportfrågan – hur känns det inför finalen?
  – Det jobbigaste är att jag upptäckte att det var klädkod på middagen efteråt. Jag är egentligen en byxmänniska!

Årets städare 2012

Finalen avgörs inför publik onsdag 31 oktober under städmässan i Piteå. Tävlingen arrangeras av SRTF Sveriges Rengöringstekniska förbund.
Maria Jonsson Wedin som städar i Umeå kommun när hon inte arbetar som förtroendevald i Kommunal är en annan av finalisterna. Övriga finalister är Helen Olsson, Karlshamns kommun, Hanna Thedin, ISS Motala, Ingela Granlund, ISS Växjö och Malin Groth Tägtström, Anderssons städ Falun.