Förhandlingarna om årets löner pågår fortfarande för fullt. Samtidigt startar nästa avtalsrörelse. Under oktober har Kommunal haft avtalskonferenser för att diskutera kraven inför det avtal som ska tecknas 2013.
  På många håll är irritationen stor över att löneförhandlingarna dragit ut på tiden. Flera anser att det kräver nya rutiner för de lokala förhandlingarna.

I Sundsvall har drygt 1 300 kommunalare protesterat mot att kommunen tagit pengar från vård- och omsorgsanställda för att lägga på andra grupper (se länk). Där vill nu medlemmarna att facket kommer ut till arbetsplatserna och förklarar hur lönerna sätts. Nu tror fackliga företrädare att det kommer leda till att medlemmar ställer krav på hur lönen ska hanteras lokalt.
  Efter rapporter om att individuella löner inte gett mer än tarifflöner, kommer signaler om att det är många som vill ha det gamla systemet (se länk).
  Flera fackliga företrädare spår att ettåriga avtal är här för att stanna, och att ständiga förhandlingar kan vässa facket. Men också urholka den svenska kollektivavtalsmodellen. Skälet är att ettårsavtal sätter fokus på siffrorna, det gör att villkoren sällan förbättras. Samtidigt hinner få sätta sig in i det nya avtalet som gäller innan det kommer ett nytt igen.

Delade turer kan bli ett hett krav. Där är trycket stort från Kommunals medlemmar som allt oftare får delade arbetspass.
  Arbetskläder kan bli en annan stor fråga för Kommunal. Där finns ett jämställdhetsperspektiv. Mansdominerade yrkesgrupper har ofta arbetskläder, när kvinnodominerade saknar det.
  Och även om årets avtalsrörelse gav en begränsning av hur länge man kan vara visstidsanställd, är frågan fortfarande angelägen för alla med otrygga jobb. Även en höjning av lägstlönerna är viktigt, säger fackliga företrädare till KA.