Anna Gustafsson, dagbarnvårdare.Anna Gustafsson.

Du är en av dem som samlat namnunderskrifter mot kommunens sparbeting inom förskola och skola?
  – Ja. Vi är många som skrivit på. Vi dagbarnvårdare som drabbas, föräldrar och många boende i Stenungsund. Sparbetinget handlar om att den styrande borgerliga alliansen vill skära ned från 11 dagbarnvårdare till tre i kommunen, att mellanstadiebarn ska bussas till en annan skola och att en allergiförskola ska göras om.

Vad händer med er dagbarnvårdare om sparbetinget ligger kvar?
  – Vi får annat arbete inom förskolan. Även om vi vet vad vi har och inte vad vi får är det främst barnen jag tänker på. Att valmöjligheten för barnen inte finns kvar, många föräldrar vill ha barnen i en mindre grupp för att de ska få en mjukstart.

Hur länge har du arbetat?
  – Jag är barnskötare, men ursprungligen undersköterska. Jag gick över och blev dagbarnvårdare efter min egen föräldraledighet. I september var det tio år sedan. Barnen är vår framtid och att vara med i deras utveckling är ett jätteroligt jobb.

Namnunderskrifterna kräver en folkomröstning, vad ska den besluta om?
  – Det handlar om att få bort sparbetinget inom förskola och skola.

Först 19 november kan kommunfullmäktige fatta beslut om det blir en folkomröstning. Vad tror du händer om den blir av?
  – I slutändan tror jag att politikerna blir utbytta. Jag är väldigt besviken över hur det här har gått till. Först talar de om att det inte finns pengar, därefter blir argumentet att vi inte har någon efterfrågan. Men så fungerar det ju inte riktigt. Ibland har vi fullt och det finns inte plats för barn, ibland försvinner en hel grupp till förskoleklasserna. Dessutom är det ofta under våren som föräldrar hör av sig och vill ha plats till sina barn.

Vad hoppas du på?
  – Jag hoppas att det löser sig till det bästa för barnen. Om jag inte trivs får jag söka mig tillbaka till vården. Just nu mår man inte så bra av att inte veta hur det blir, det är det ingen av oss som gör, säger Anna Gustafsson.