Hon är markarbetare och tar hand om gräsmattor, häckar, löv och sandsopning på äldreboenden och skolor. På vintrarna plogar hon snö i industriområden. Emelie Lindqvist hade jobbat fyra år på Eko Miljö & Mark i Stockholm när hon anade att de som börjat senare än henne hade högre löner. Då kontaktade hon Kommunals Jaddi Dalawi som granskar lönerna i trädgårdsanläggningsbranschen. Han upptäckte att hon fått fel lön i ett halvår.
  – Jag fick nästan 11 000 retroaktivt. Jag blev väldigt förvånad. Jag hade litat på att min chef gjorde rätt, säger Emelie Lindqvist.
  Chefen ringde och bad om ursäkt och Emelie Lindqvist är lättad över att det inte blev några tråkigheter efteråt för att facket var inblandat.
Nu tjänar Emelie Lindqvist drygt 130 kronor i timmen. Enligt Kommunal är genomsnittslönen 135 kronor. 

 Jaddi Dalawi, Kommunal.Jaddi Dalawi.
Foto: Håkan Lindgren
 

Jaddi Dalawi på Kommunal Stockholm granskar varje månad 20-25 företag som arbetar med trädgårdsanläggning. För tio år sedan hittade han fler felaktigheter. För några år sedan var summan av de löner som arbetsgivaren inte betalat ut 2,5 miljoner kronor.
  – Felen har minskat 80-85 procent, säger Jaddi Dalawi.
  I år bedömer han att summan av de felaktiga lönerna kommer att uppgå till 150 000-250 000 kronor. Då har 30-40-tal företag kvar att granska.
  – I dag är det inte meningen att de ska ge fel lön, men företagen kan inte avtalen. De väntar med att höja lönerna till jag kommer för att granska, då höjer de allt på en gång, säger Jaddi Dalawi.