När det är dags för återhämtning är det skönt att ta sig iväg på träning eller ut i friska luften. Tankar mycket energi
från dottern när jag kommer hem efter långa arbetsdagar. Även få ladda batterier med nära och kära är helt underbart! /Maria

Jag åker gärna på retreat till nunnorna på Maria Vall över ett veckoslut. Där kan jag bara vara, utan förpliktelser. /Monica

En skön avkoppling för mig är att sätta mig vid min symaskin och bara låta kreativiteten flöda en del. Krypa upp i soffan med ett sticke och tända ljus, gärna något ljus med lite dov doft. Gå en promenad nu när hösten nalkas och bara njuta av alla vackra färger och lyssna på lugnet. /”Uskan på landet”

Det härligaste i alla årstiderna är: Skogspromenader! Det blir meditation för mig, när jag ser naturen ändras från knoppar, till olika gröna nyanser, till rött, gult och orange och slutligen till vitt. Höra fåglarna kvittra och rensa mina egna tankar. Och så får man frisk luft i lungorna, röda äppelkinder och D-vitamin på köpet. Underbart.  /Kristina

När jag vill varva ned eller återhämta mig så hälsar jag på mina barnbarn. Där är det omöjligt att tänka på något annat än att vara närvarande i nuet. I leken och skratten och bland kramar glömmer jag bort arbete, stress och bekymmer, och känslan sitter kvar länge efteråt. /Britt

Jag ger mig egentid för att ”ladda batterierna”. Då simmar jag eller vistas i skog och mark. /Inger

Den återhämtning som jag njuter mest av är att ta med mej lite picknick och gå ut i skogen. Antingen själv eller med en god vän, beroende på vad som krävs för just den återhämtningen. Att plocka bär eller svamp på turen kan få en på andra tankar, man stressar ner. Att sitta vid en tall ger en en massa ny kraft – prova!
  Andas och njut av det vackra vi har omkring oss. Öppna ögonen. Ofta finns det där men vi ”hinner” inte titta. /Ulrica

När jag känner mig trött eller stressad, till exempel efter jobbet, brukar jag gå en lång promenad i skogen. Jag tar djupa andetag medan jag går och ser mig omkring för att riktigt ta in naturen runt omkring mig. Bra sätt att rensa hjärnan och bara vara. /Susanne
Jag läser, skriver, yogar, badar ute eller tar en promenad om jag inte grejar i trädgården. /Maria

1. Skogspromenader ger mig mycket energi – naturnjutning.
2. Helkroppsmassage då och då.
3. Kryssning med Birka Paradis.
4. Vara för mig själv periodvis.
/ Julitta

Mitt sätt att koppla av i vardagen är att hoppa i träningskläderna och ta en springtur i skogen. Det ger träning och avslappning på samma gång samtidigt som du kan njuta av frisk luft och underbar natur. Vill du inte springa går det lika bra att ta en skön promenad och gärna med gott sällskap! /Annika

Jag försöker att gå ut i naturen och till min fina trädgård. Min sambo har gjort en så fin uteveranda, så där brukar jag sitta och göra ingenting när jag är stressad och uppvarvad. /Yvonne

Jag älskar ju böcker, så den bästa återhämtningen i vardagen är att ta en stor kopp te, en filt och en bok och läsa en liten stund. På semestern är det bästa att campa med familjen. Man kommer bort från alla måsten, får byta miljö och kan bara umgås med familjen, äta gott och göra det man känner för. /Malin

Lever man ensam med barn på heltid kan det bli jobbigt att vara ensam vuxen. Våga ta kontakt med människor runt dig. Lär barnet avslappning (vilket det är brist på i barnens miljö i dag). Ha inte dåligt samvete över att disken står kvar, den lär inte försvinna eller få eget liv efter maten.
  Att se allt de goda vi gjort under dagen kan ge en motivation inför nästa dag. /Anonym

Mina tips för återhämtning är att varje dag skriva av sig igen form av hälsodagbok. Att skriva ner bra saker man vill förändra, eller bara om man känner sig ledsen. Våga gråta, acceptera din tillvaro och att saker kan ta tid. Bara att äta en annan frukost, ta en ny spännande väg till jobb elker skola får en att se saker annorlunda. Ta kontakt med släkt man inte pratat med. Våga ta kontakt och nyttja nya kontaktnät. Att våga säga nej när det inte känns bra är bra för din självkänsla och kroppskännedom. Hyr en rolig film. Rensa bort gamla saker med dåliga minnen, samt kläder. Ordna en klädbytardag med några så kanske du får nya spännande polare. /Anonym

Jag tycker att man kan vila genom att sätta på en avslappningsskiva, alternativt lugn musik, och ha en spikmatta. Det fungerar för mig. /J

Jag ligger alltid och vilar en halvtimme efter maten. Både hemma och på jobbet. Då passar jag på att djupandas några minuter. Sen är man som en ny människa! /Uska

Jag kopplar av genom att blunda och återuppleva platser, vägar, stränder där jag varit lat och ledig, vandrar runt där i tankarna. Det är för mig ett bra sätt att koppla av. /Lars

Jag återhämtar mig med mina promenader. Jag har i många år gått promenader, cirka 4-5 promenader i veckan. 5-6 km är lagom för mig. Jag går alltid själv också, jag tänker bättre då samt ”rensar” hjärnan 😉 Det händer (ytterst sällan) att jag går med en kompis men promenaden får då inte samma effekt. Kommer tankarna på jobb eller dylikt motiverar jag mig med att släppa det, detta är MIN tid! Har sällan musik i öronen, koncentrerar mig på ljud, på vad jag ser och på lukter 😉 /Pernilla