De 500 valdes ut för att spegla mångfalden bland medlemmarna.
Här nedanför berättar några av de avbildade om sina tankar kring facket och dess framtid.
  Illustratören Stefan Engblom berättar om sitt arbete: 

 Stefan Engblom, illustratör.Stefan Engblom.
Foto: Sofie Björck

”Jag ville gärna hjälpa Kommunal att nå ut, eftersom jag verkligen gillar idén med fackföreningar och tycker det är otroligt viktigt att de finns. När jag började måla på väggen och gjorde ett par porträtt tyckte jag inte att det såg bra ut, men när jag fyllde på med ansikten blev det bättre och bättre. Det var själva mängden, massan, som gjorde det. 
  Jag tycker det är en fin analogi och symbolik över fackföreningsrörelser, att det är kollektivet som är det kraftfulla. Att ansiktena skulle vara röda bestämde jag tillsammans med mina uppdragsgivare. Rött är Kommunals färg.
  Vi valde att fokusera på ansiktena, dels av praktiska skäl, för att det skulle få plats många, men sen representerar ansiktet också personen på ett bra sätt.
  Jag målade ansiktena från inskickade foton. En stor del målades med pensel och väggfärg, i övrigt har jag använt mig av olika tekniker som tusch, spritpenna och en penna med flytande bläck”.

Sex avbildade
kommunalare: 

Anna-Karin Nylund, avbildad på Kommunals muralmålning.Anna-Karin Nylund,
46, barnskötare, Boden:

– Det är angeläget och viktigare nu än någonsin hur vi ska organisera oss i framtiden. Vi har otrygga anställningar och saknar en a-kassa värd namnet. Facket måste möta ungdomarna i skolan, och börja redan i högstadiet. Det gäller att ha bra facklig-politisk samverkan ute i kommunerna. Lagstifta om rätten till heltid.

Leif Grendlund, avbildad på Kommunals muralmålning.Leif Grenlund,
62, vattenmätartekniker, Halmstad:

– Det behövs en uppgörelse med privata arbetsgivare om hur facklig verksamhet ska finansieras. Jag är stolt över att finnas kvar på Kommunals vägg när jag går i pension.

 

 

Madelene Jonsson, avbildad på Kommunals muralmålning.Madelene Jonsson,
32, fritidsledare, Katrineholm:
– Lönefrågan och att höja statusen på yrket är viktigt. Det är häftigt att någon tar sig tid att göra en handmålad tolkning av något man skickat in. En helt ljuvlig idé.

 

 

Magnus Åkesson, avbildad på Kommunals muralmålning.Magnus Åkesson,
37, undersköterska, Kristianstad:
 
– Vi måste få tillbaks medlemmar vi tappat. Utan facket får vi mycket sämre villkor. Jag tyckte det skulle vara kul om jag blev utvald till muralen, men trodde det aldrig!

 

 

Tisse Lindbladh, avbildad på Kommunals muralmålning.

Tisse Lindbladh,
45, vaktmästare, resurspedagog, Kristianstad:

– Friskolorna var förut bortglömda av facket.  Rättvisa är viktigast.  Det ska vara lika rätt på alla håll och kanter, för alla arbetstagare, oavsett om man är medlem eller inte.

 

 

Emelie Frost, avbildad på Kommunals muralmålning.Emelie Frost,
33, stödassistent/stödpedagog, Älvängen:
– Om vårt arbete uppskattades skulle vi antagligen få bättre löneutveckling. Ofta har vi tunga arbeten.  Muralmålningen är ett trevligt initiativ av Kommunal, tycker jag.

 

ID. Stefan Engblom

Ålder: 28 år.
Bor: Hägersten.
Yrke: Illustratör och grafisk designer.
Utbildning: Master i storytelling från Konstfack
(grafisk design och illustration).
Tidigare uppdrag: Formgav bland annat 2010 års julfrimärke.
Bäst med jobbet: Möten. Inte bara de möten som sker i konferensrum på utsatt tid utan också det som händer i mötet med uppdraget, materialet eller det innehåll man ska förmedla.
Sämst med jobbet: Tråkiga möten. De är dock relativt ovanliga, vilket är tur.

Muralmålning 

Mural betyder väggmålning.
Muralerna har ofta använts för att få ut politiska budskap, visa historiska händelser och för att hylla personer.