Efter 23 år som undersköterska orkade hon inte mer. Hon var arbetsplatsombud och försökte jobba för en bättre arbetsmiljö. Det var kaos på Nyköpings lasarett och Lena sa aldrig nej. Många undersköterskor sades upp och en del sa upp sig själva. Däribland Lena.
  – Då mådde jag skitdåligt, men jag visste inte att jag var utbränd.

Nu sitter Lena mitt emot mig på sin mottagning och visar enkla avspänningsövningar att göra i pauser på jobbet. När Lena sagt upp sig gick hon en KY-utbildning till hälsoutvecklare för arbetslivet. Hon fortsatte med att utbilda sig till stresskonsult och sedan 2004 driver hon företag med fokus på stresshantering för både privatpersoner och arbetsplatser. Hon blandar vägledande samtal med massage och har hållit föreläsningar om stress.
  Enligt Lena Rydstrand är goda relationer grundläggande för att motverka stress. Det är lika viktigt på jobbet som privat. Kommunikationen måste fungera i arbetsgruppen och mellan anställda och chefer.
  – Dålig kommunikation skapar en inre stress och det är den svåraste biten. Det blir en växande böld av otrygghet på arbetsplatsen. Arbetsfördelning är lättare att lösa.
  Det är viktigt med en chef som visar uppskattning och månar om att alla har det bra, men också att gruppen har en öppen dialog och ger varandra positiv feedback, säger Lena.
  – Alla måste få säga vad de tycker och bli respekterade för det. Och man måste våga fråga hur en arbetskamrat mår.

Balansen mellan arbetsliv och privatliv är viktig, och att ha en återhämtande fritid som gör att stress på jobbet går att hantera.
  – Man måste hitta sätt att ta hand om sig själv på fritiden – med motion, sömn, kost och bra relationer.
  Men även på arbetstid bör finnas tid och möjlighet till återhämtning, säger Lena.
  – Vår vakna tid är vi mer på jobbet än hemma. Det skapar oerhörd stress att inte hinna med sig själv. Med småbarn är det svårt att komma ifrån på kvällarna.
  Lena Rydstrand anlitas även av arbetsplatser där personalen har svårt att gå ifrån, som kök och städ. Där har massage och avslappningsövningar gett effekt, enligt Lena. Man kan också göra som Lena och hennes kollegor gjorde på sjukhuset. De började varje morgon med tio minuters uppmjukande rörelser till musik, då blev de piggare.

Lena Rydstrand sluter ögonen och tar ett djupt andetag, låter luften stanna en stund i magen. Det allra mest basala när det gäller återhämtning är enligt Lena att andas rätt.
  – När jag mådde dåligt kunde jag inte dra djupa andetag och det har jag sett på mina kunder också.

Lenas tips för återhämtning

• Utse en friskvårdsinspiratör på arbetsplatsen. Om det är möjligt, ordna en plats med pilatesboll, några vikter och gummiband.
• Ta en eller två små stunder varje dag då du fokuserar på andningen i fem minuter. Följ andetagets väg från näsan, ända ner i magen och tillbaka. Du kan sitta eller ligga ned.
• Gör avspänningsövningar, till exempel: Knyt nävarna hårt då du andas in, håll andan i magen en stund, andas ut och slappna av. Upprepa ett par gånger. Dra upp axlarna då du andas in och sänk dem när du andas ut. Upprepa.
• Om du har friskvårdstimme, använd den till motion eller massage, inte att gå hem tidigare.
• Ät mindre socker, rött kött och snabbmat. Ät regelbundet och ta reda på om du behöver något kosttillskott.