Enligt årets avtal ska 650 kronor per anställd i kommun och landsting läggas i en pott för att sedan fördelas individuellt. I Sundsvall har Kommunal tappat förtroendet för arbetsgivaren.
  – Vi protesterar mot att vår arbetsgivare väljer att flytta pengar från vår lönepott till att höja andra grupper inom Kommunals avtalsområde. Vi missunnar dem definitivt inte att få mer i lön, men vi tycker att det är orimligt att vi som arbetar inom vård och omsorg inte ska få vår del av kakan som förhandlats fram i det centrala avtalet, säger Sonja Lindberg, ordförande för Kommunals sektion äldreomsorg.

Enligt de uppgifter som Kommunal fått ska anställda inom vård- och omsorg bidra med 550 kronor (istället för 650) till potten för att löneökningarna ska bli större för kultur- och fritidsförvaltningen samt barn- och utbildningsförvaltningen.
  Det fick Kommunal att lämna förhandlingsbordet. Ilskan späds på av att arbetsgivaren hävdat att undersköterskor har höga löner. Enligt Dagbladet säger Sundsvalls kommuns förhandlingsstrateg Kenneth Lidgren: ”Inom socialtjänsten har de relativt hög lön jämfört med andra kommuner.”

Det fick undersköterskan Jenny Westling på Skottsundsbackens äldre- och demensboende att protestera. Hon har arbetat som undersköterska sedan 2001 och tjänar 19 560 kronor i månaden på en heltid. Vilken löneökning hon får i år vet hon inte.
  – Det är för djävligt. Vi har så låg lön ändå. Jag hade tänkt gå en vidareutbildning. Men får jag inget för det avstår jag, säger Jenny Westling.
  Från hennes avdelning ska åtminstone sju personer gå med till Kommunhuset för att lämna över listorna. Kommunals ordförande Sonja Lindberg hoppas på att minst 50 personer möter upp till mötet med kommundirektören Stefan Söderlund.

Kommunal har krävt att pengarna ska användas för löneökningar i socialförvaltningen. Men fått nej.
  Facket kan dock inte driva frågan vidare till en tvist, skälet är att pengarna ändå använts för löneökningar till Kommunals medlemmar. Men Sonja Lindberg är inte nöjd.
  – Men behöver man lyfta en grupp, då skjuter man ju till utanför potten, säger Sonja Lindberg.