De senaste åren har varit turbulenta på Uddevalla sjukhus, med en stor omorganisation där verksamhet har flyttats till Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan. På operationsavdelningen har stämningen påverkats.
  – Vi hade så mycket motgångar på jobbet. Till sist kände vi att det måste hända något positivt. Något som kunde svetsa oss samman, berättar undersköterskan Lena Sköld.

En läkare på avdelningen hade kontakter i en by i Nepal där det behövs en röntgenapparat. Personalen i Uddevalla bestämde sig för att ta fram en egen kalender och sälja den för att samla in pengar. De omkring 100 anställda delades in i tolv grupper, en för varje månad, och började spåna idéer till bilder.
  Enligt Lena Sköld har alla yrkesgrupper deltagit i arbetet.
  – Vi har försökt att använda överblivet material, så att det har någon anknytning till operation. Alla bilder är tagna i en sal på avdelningen.
  Vad är det för tema på bilden där du själv är med?
  – Tuttar! (skratt) Vi har spökat ut oss ordentligt. Det är en liten parodi som visar hur man kan se ut när man snart är 50. Men det är med glimten i ögat, det vill jag verkligen poängtera. Inget snusk.
  Vad har ni fått för reaktioner?
  – Bara positiva. Vi har sett till att förankra det här ordentligt innan vi började. Folk tycker att det är roligt att vi gör något för en god sak.
Kalendern ska säljas till bekanta och i två butiker i Uddevalla. Till att börja med har operationsavdelningen tryckt upp 500 exemplar. Om alla blir sålda ger det 60 000 kronor till Nepal.

På köpet har stämningen på arbetsplatsen blivit bättre, tycker Lena Sköld.
  – Vi har lagt ner ganska mycket jobb. Det har varit jätteroligt!