– Trycket från medlemmarna har inte varit särskilt stort, säger Erika Eriksson, avtalsansvarig ombudsman i Kommunals avdelning Västra Svealand.
  I det nya kollektivavtalet i våras mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting öppnade man för första gången upp för att fack och arbetsgivare lokalt kan göra egna avtal i semesterfrågan. Och det som varit aktuellt är att byta det så kallade semesterdagstillägget, som betalas ut vid semester, mot en handfull fler semesterdagar.
  Tjänstemannafacket Vision har sen flera år sådana avtal för sina medlemmar. På vissa orter har detta lett till missnöje från Kommunals medlemmar, och några har till och med bytt fackförbund på grund av semesterfrågan.
  Men nu finns alltså möjligheten, enligt Kommunals avtal, om man kommer överens lokalt.

Enligt vår rundringning finns färdiga avtal endast i Örebro, Uddevalla och vid Bergslagens kommunaltekniska förbund. Hos fem andra arbetsgivare är avtal snart klara, bland annat i Växjö, Sundbyberg och Piteå. På åtminstone fyra orter ytterligare har diskussioner om avtal inletts.
  I Skåne åker Kommunals medlemmar snålskjuts på Visions semesteravtal i Kristianstad, Lund och Svalöv, enligt avdelning Skåne.
Än så länge går det inte att se hur stort intresset är bland Kommunals medlemmar där avtalen finns. De lokala avtal som tecknats gäller från årsskiftet 2012/2013.
  – Det kan nog komma i gång nästa år, säger ombudsman Erika Eriksson i Västra Svealand.

På grund av Visions avtal har Kommunal motvilligt gått med på något de egentligen inte gillar. I varje fall ger några avtalsansvariga den bilden.
  – Vi var tvungna att teckna ett sånt avtal. Rent ekonomiskt är det ingen bra affär för våra medlemmar, säger avtalsansvarig ombudsman i avdelning Väst, Henrik Johansson.
  Avtalen bygger på att individen varje år ska göra ett val om den vill ha semesterdagstillägg eller extra semesterdagar. Men det ger inga garantier.  Arbetsgivaren ska också säga sitt.
  Glenn Holmberg, avtalsansvarig i avdelning Sydost, varnar för att det kan bli problem om allt för många väljer att ta ut fler semesterdagar.
  – Risken är att om förvaltningarna får väldigt många önskemål om att byta ersättning mot semester, så säger arbetsgivaren nej till slut. Arbetsgivaren har alltid sista ordet.

Så svarar avdelningarna

Kommunalarbetaren har frågat avtalsansvariga i samtliga 13 av Kommunals avdelningar om lokala semesteravtal finns eller är på gång.
Åtta avdelningar säger att:
Avtal finns i: Örebro, Uddevalla och vid Bergslagens kommunaltekniska förbund.
Avtal är på gång i: Växjö, Kalmar, Karlstad, Sundbyberg, Tyresö och Piteå.
Diskussioner om avtal har inletts i:
Strömsund, vid landstinget i Östergötland, i en icke namngiven kommun i Närke samt vid ett utbildningsförbund i Närke.
I Kristianstad, Lund och Svalöv saknas avtal men medlemmarna har samma villkor som Visions medlemmar.
I dessa fem avdelningar finns än så länge varken några avtal eller diskussioner/önskemål om avtal:
Bergslagen, Vänerväst, Mitt, Sydväst och Västerbotten.

Tillägg vid semester som kan bytas

• En paragraf i det centrala avtalet har tagits bort som tidig­are förbjöd lokala uppgörelser i semesterfrågan.
• Kommun- och landstingsanställda har mellan 25 och 32 semesterdagar beroende på ålder.
• Vid semester betalas det ut semesterdagstillägg.
• De som tjänar under 21 127 kr/månad (heltid) får dessutom semesterlönetillägg.
• Dessa tillägg kan man i avtal lokalt komma överens om att det byts mot semesterdagar.