Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiska talesperson, säger att höjningen av taket i a–kassan behövs för att människor ska känna trygghet när jobben försvinner.
  – Svenska folket har varit minst motståndare i världen till strukturomvandlingar i näringslivet. Det beror på att vi har haft en a–kassa som har varit en omställningsförsäkring som har gett ekonomisk trygghet på vägen till ett nytt jobb. Regeringen har raserat detta genom att försämra a–kassan, säger hon.

 Magdalena Andersson (S).Magdalena Andersson (S).
Foto: Magnus Selander

Magdalena Andersson tycker att regeringen säger emot sig själv när den påstår att låga a–kasseersättningar behövs för att vi ska ha en arbetslinje i politiken.
  – Samtidigt stöder regeringen de inkomstförsäkringar vid arbetslöshet som fackförbunden tecknar för sina medlemmar på grund av a–kassersättningen är för låg. Om höga ersättningar ökar arbetslösheten borde regeringen attackera facken för detta, säger hon.
  Magdalena Andersson tycker att a–kassa är bättre än inkomstförsäkringar som tecknas privat eller genom facket.
  – Försäkringsmodellen är dyr och ineffektiv i jämförelse med a–kassan, säger hon.

Som Kommunalarbetaren tidigare har berättat vill Socialdemokraterna även sänka avgiften till a–kassan genom att slopa arbetslöshetsavgiften som varierar mellan a–kassorna beroende på hur hög arbetslösheten är inom kassan.
  För kommunalarna skulle det innebära att a–kasseavgiften sänktes från 160 till 105 kronor per månad.