I ihållande ösregn,  till de ilskna tonerna av den gamla kvinnokampssången ”Åhh tjejer”, och Timbuktus  ”24/7”,  samlades cirka tvåhundra personer  för att manifestera sitt motstånd mot delade turer på Våghustorget i Örebro i Lördags.

Avdelningsordföranden för Kommunal i Västra Svealand, Kerstin Johnson höll en apell:
  – Delade turer inte är värdiga arbetsvillkor. De som man hoppas ska vilja jobba inom äldrevården i framtiden är måttligt intresserade på grund av de dåliga arbetstiderna och de dåliga lönerna.  Om det inte finns några som vill jobba inom omsorgen, stannar Sverige. Personalen inom den här sektorn är värda bätte villkor. Delade turer innebär att fritiden inte blir någon fri tid.
  – Delade turer måste bort, summerade hon.

Delade turer började förekomma i Örebro-området runt 2007-2009. Från början fick personalen välja mellan att jobba varannan helg och delade turer. Nu jobbar man både varannan helg, och delad tur, och de delade turerna förekommer även på vardagar.
  Örebros ordförande i kommunstyrelsen, Lena Baastad (S),  minglade och småpratade med deltagarna om deras arbetsvardag innan hon skrev på listan och höll ett kort tal:
  – Rätten till heltid får inte ske på bekostnad av att det blir delade turer. Det finns ingen quick fix, men redan 2013 kommer vi att vara på väg vad det gäller minskningar av deltider och personalinventeringen. Vi ska vara i mål 2015, då ska de delade turerna vara borta, sade hon.

Fotnot: Se fler bilder och läs vad deltagarna i manifestationen sa i Sofie Björcks bildspel (se länk).