Detaljerna kring det system som socialförvaltningen i Krokoms kommun skissar på är inte klara men det handlar om att öka tiden hos brukarna.
  – Vi vill gärna att man är så mycket som möjligt hos kunden. Om man kommer upp i en viss effektivitet eller produktionsgrad så har vi diskuterat att man ska få någon uppskattning.  Antingen att man får någon hel dag ledigt eller ett belopp, säger socialchefen Ulf Norring. 

Ett mått som nämnts i en debatt i kommunfullmäktige är att målet är 70 procent av tiden hos brukarna och 30 procent på administration, möten och annat. Det är arbetslaget som ska leva upp till målet och som får ta del av bonusen.
  Idag ligger tiden hos brukarna någonstans över 50 procent, uppskattar Ulf Norring. Han tror att det går att börja jobba annorlunda och prioritera. Det handlar främst om hur man planerar resor och turer. 
  – Det finns olika förbättringsåtgärder. Det kan vara att införa olika verktyg som gör att man inte behöver åka runt för att samla in nycklar på olika ställen, säger Ulf Norring.

Men Kommunal avvisar helt förslaget.
  – De kallade oss och ville förhandla det här i våras men vi vill inte vara med på det. Jag tror inte på att man ska jäkta emellan brukarna, säger Lohla Persson, sektionsordförande för Kommunal i Krokom.
  Men är det inte bra att öka tiden hos brukarna?
  – Vi bor i en glesbygdskommun. Det är mycket och långa resor. Visst kanske man skulle förbättra just med nycklarna. Personalen bär på en nyckelknippa de får åka och hämta, men å andra sidan måste man ju ha en chans till raster och toalettbesök. Man måste tillbaka till lokalen någon gång, säger Lohla Persson.
  Enligt henne är reaktionerna blandade bland medlemmarna.
  – Det är olika känslor. En del är emot och en del tycker det kan vara bra. Men jag tycker ändå man säljer ut arbetsmiljön, säger Lohla Persson.

Trots Kommunals nej har kommunen fortsatt att jobba med förslaget. Enligt Ulf Norring ska nya diskussioner tas upp med fackförbundet.  Tanken är systemet ska införas i kommunen nästa år.  I Krokom finns även privata aktörer inom hemtjänsten men kommunen kommer inte ställa liknande krav i upphandlingar med dem.