– Det som har helt klart mest effekt är borden med bullerdämpande skiva, säger barnskötaren Eva Lindgren på Mullvaden.
   Stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm har i många år jobbat tillsammans med Kommunal och Lärarförbundet för att förbättra ljudmiljön i förskolorna. En ljudmätning 1999 blev startpunkten.
   – Den visade att det var väldigt mycket buller och de fackliga representanterna sa att nu får vi sluta mäta och göra något åt det, säger

Per Seigelstrand som lett projektet från Stadsdelsförvaltningens sida.
Stadsdelen har bland annat tagit fram ett typrum som står modell när nya enheter ska byggas eller golv och möbler bytas ut. Stadsdelen har också investerat sex miljoner kronor i dimningsbar belysning.
   – Det blir ett helt annat lugn med ett annat ljus. Om man dimmar ljuset så går tempot och aktiviteten hos barnen automatisk ner, förklarar Eva Lindgren.

Mätningar har visat att arbetat gett resultat på ljudnivån och i veckan tilldelades projektet utmärkelsen Stockholms-Snäckan av Hörselskadades förening i Stockholm.  Eva Lindgren är väldigt nöjd med de ljuddämpande åtgärderna. Samtidigt påpekar hon att de yttre faktorerna är minst lika viktiga för en harmonisk arbetsmiljö.
   – Vi är i en helt ny lokal i ett annex utan andra avdelningar bredvid oss, då slipper man stressen att behöva täcka upp för andra avdelningar. Sedan spelar det såklart in hur stora barngrupperna är också.