Varför gör ni en manifestation mot delade turer?
   – För att vi har ett misstycke bland våra medlemmar angående delade turer. Det är en försämring i arbetsvillkor och arbetsmiljö som vi ser som en tillbakagång. Delade turer är inte bra för hälsan, det leder till ökad stress och påverkar familjelivet på ett negativt sätt.
Hur då?
   – Inom hemvården jobbar du kanske fredag kväll, sen ska du upp tidigt lördag morgon, med ofrivillig ledighet mitt på dagen, och sen tillbaks till familjen först klockan 11 på kvällen.  Då sover både barnen och gubben. Samma arbetspass på söndagen -och du träffar kanske barnen först på måndagen klockan tre. Då blir det inget familjeliv alls. Många med mig upplever dessutom en trötthet efter en helg med många arbetstimmar. Det tar hela min lediga dag att återhämta mig, ibland längre tid.
Finns det fler nackdelar?
   – Ja. Vissa väljer att bara ha en timmes paus i mitten av en arbetsdag på fjorton timmar. De vill ju inte ha en längre ledighet mitt på dagen som de inte kan göra något av.  Men det är inte bra för säkerheten om man är för trött när man, till exempel som vi inom hemvården, måste köra bil. Speciellt nu på vinterhalvåret när det är mörkt ökar risken. Vi har också många medlemmar över 60 år som helt enkelt inte orkar jobba delade turer.
Hur gör de då?
   – De väljer att jobba antingen bara morgonpasset eller kvällpasset av sin delade tur och tar tjänstledigt eller semester på den andra delen. Det blir ju en inkomstförlust för dem, och semestern vill man ju kunna använda till något helt annat.
Hur kommer manifestationen att gå till?
   – Vi kommer att stå på Våghustorget här i Örebro. Virginskaskolan kommer att baka tårtor med olika budskap om delade turer, Kommunal kommer att bjuda på kaffe och tårta.  Kerstin Johnson, Västra Svealands avdelningsordförande håller en appell. Vi kommer även att samla underskrifter från medlemmar samt anhöriga på en namninsamlingslista, och vi har bjudit in Rasmus Person (C). Han är ansvarigt kommunalråd för social välfärd i Örebro.
Vad hoppas ni uppnå?
   – Att politikerna ska påverkas till förståndigare och mer hälsobefrämjande beslut. Delade turer inom omsorgen påverkar många kvinnor och män i vård och omsorg, och även andra yrkesgrupper som till exempel   busschaufförer .
Fotnot: Delad tur är när man lägger upp arbetet så att en och samma person får jobba från tidig morgon till sen kväll med en eller flera timmars ledighet i mitten av arbetsdagen.