Ulla
    Simonsson

Kan du berätta lite om programmet?
   – Vi börjar med en föreläsning som heter ”Ditt arbete- ett nödvändigt ont eller en källa till glädje?”  Sen har vi andra som ”Det professionella bemötandet”, som handlar om varför det ibland blir så bra och ibland så fel i mötet mellan människor. De här föreläsningarna är gemensamma för alla. Sedan ikväll så har vi bankett. Det är den stora festen som vi hoppas alla 378 deltagarna kommer på.

Undersköterskedagarna handlar om att bli stark i sin yrkesroll som undersköterska, hur blir man det?
   – Det här är ju ett event där vi träffar många kollegor, där vi kan ge tips till varandra. Sen får vi oss mycket tänkvärda saker till livs. Vi handskas ju med människor, så vi behöver fundera på det här med hur man möter människor.  Och sen får vi kunskap via faktaföreläsningarna, med ämnen som antibiotika, stroke, demens, och kvinnomisshandel.

Du menar att undersköterskor är utrotningshotade. Hur menar du?
   – Jag har fyllt 66 år, och när jag går i pension till exempel, ersätts min tjänst med en distriktssköterska.  Om personen på tjänsten har högre kompetens så är tanken att tjänsten ska klara fler arbetsuppgifter. Till exempel är det inne med telefonrådgivning, och det kan ju inte vi undersköterskor. Men någon måste ju utföra den praktiska vården också. Sjuksköterskorna får utöka sitt verksamhetsområde, och ska göra allt. Men jag tror inte på det, för jag tror inte att alla är lika intresserad av allting.

Vilka är det som ligger bakom konferensen?
   – Den görs i regi av Stiftelsen för utbildning och utveckling av svensk sjukvård. Men vi som sätter ihop programmet är alla själva arbetande undersköterskor och läkarsekreterare. Tidigare kallades det Fammidagarna. Det var riksdagen som låg bakom uppstarten av det projektet. Evenemanget har återkommit i tio års tid nu.

Det ingår också underhållning i programmet, vad blir det?
   – Det är några killar som är AT-läkare som sjunger och spelar sketcher om hur det kan gå till i vården. Efter det så spelar ett lokalt dansband. Det brukar vara hårt tryck på dansgolvet fast det är 99 procent tjejer.  Men det är ju inga tryckare precis, som spelas.

Mer information om konferensen finns på: www.underskoterska.nu