Jag gick vidare till seminariet ”Lusten att skapa och lusten att läsa” för att få veta ännu mer om hur vi kan få barn och unga att läsa mer.
   Författaren Mats Wahl pratade med André Vifot Haas och Kim Jacobsson från sajten ungdomar.se, en sajt bland annat för ungdomars hälsa och välmående. På sidan finns aktiviteter för att främja läslust och skapande, bland annat med ”Fråga författaren” och novelltävlingar. Sidan har 100 000 unika besökare i veckan och är alltså en stor mötesplats för ungdomar.

Deltagarna i seminariet trycker på vikten att skapa delaktighet, att ge både verktyg och förutsättningar för att ungdomar ska kunna skapa. När de har träffat ungdomar har de märkt att det finns stort engagemang och vilja att vara delaktiga i något. Ungdomarna behöver hitta sin kanal för att uttrycka sig, sa Mats Wahl.
   – Känslan av delaktighet står väldigt stark i förhållande till lusten att skapa, sa Kim Jacobsson.

Alla som möter ungdomar, på jobbet eller hemma, kan fundera på vad just de kan göra i sin roll som länk till ungdomarnas skapande och uttryckssätt, sa Mats Wahl. Han tror att det finns många ungdomar som kunde skapa och engagera sig om de bara hade en vuxen person som länk. De behöver också en plats där de får möjlighet till detta, till exempel skolan eller nätet.

Sajten utlyser nu en ny tävling. Att med en film på tre minuter gestalta innehållet och känslan i August Strindbergs Fröken Julie. Det låter inte lätt alls, men de lockar med ett pris på 5000 kronor. Mats Wahl säger att de valt Fröken Julie för att den alltid spelas någonstans och många kan känna igen sig i den.

Kanske är det sådana här initiativ som behövs för att öka ungas läsande. Filmerna läggs ut på youtube och moderna plattformar möter klassisk litteratur. Men visst är det ett väldigt stort steg för många ungdomar att ta för att läsa Fröken Julie.

För övrigt gillar jag att kvinnor kuppade mot ordningen med herrtoaletter respektive damtoaletter redan mässans första timmar. Det är väl säkert ändå 90 procent kvinnor här!

Sedan stötte jag på en författare som berättade att hon fått noveller publicerade i nästan alla svenska tidningar. Men en veckotidning refuserade henne eftersom kvinnan i novellen var för kaxig. Som om världen inte behöver det!