SVAR: Släktet klematis omfattar många hundra arter och tusentals olika namnsorter. Bengts klematis är odlad av Jan Lindmark utanför Järna, är rosaviolett i färgen och blommar under mars-april. Eftersom den är tidigblommande och blommorna kommer på skott från fjolårsrankor kräver den ingen beskärning, utan det brukar räcka med en enklare putsning på vårkanten. Vill du ändå beskära, gör det direkt efter blomningen. Plantan har då möjlighet att skicka nya skott som blommar kommande vår.
   Sanna, dina klematis hör till sektionen Viticella och togs fram i Sverige 1985 av Tage Lundell. Blommorna kommer i juli-september och är enkla, blåvioletta och åtta-nio centimeter stora. När man säger C. Viticella brukar man prata om småblommiga, italienska klematis. De är alla lika generösa i sin blomning, som pågår under flera månader ända tills frosten kommer. De är friska och enkla att sköta och blommar på årsskotten, så på vårkanten beskär man dem ner till cirka 20 centimeter från marken.  
   Som alla klematis gillar de djup, näringsrik jord. En grop på 50 x 50 centimeter brukar vara lagom. Första åren är det lämpligt att beskära tillbaka plantan till hälften när den vuxit upp en meter. Det gynnar rottillväxten och fler rankor kan växa upp. Med rätt förutsättningar borde din planta blomma nästa växtsäsong!
/Åke Kestner