Skratten är uppsluppna och den varma tillitsfulla stämningen går att ta på när personal från förskolan Trollflöjten  i Stockholm strömmar in i fikarummet. Där står en stor geléövedragen blåbärstårta mitt på bordet. Den har barnskötaren och skyddsombudet Panida Kjellqvist beställt för att fira att de har en sån bra arbetsplats.
   De flesta runt bordet har jobbat riktigt länge på Trollflöjten. En av dem, Monica Sivermalm, fick till och med en guldklocka från Stadshuset efter trettio år, och flera av de andra har jobbat nästan lika länge. ”Man blir kvar”.
   – Här är jättebra stämning.  Alla är öppna och glada, man kan vara sig själv. Jag tycker också som Monica sa förut, att det sitter i väggarna. Man känner det direkt när man kommer in här, säger Carina Örnfelt.  Hon vikarierar på olika förskolor i Vinsta-Nälsta enheten, norr om Stockholm, och har just fått rycka in i Trollflöjtens kök.

Hemligheten med den goda stämningen säger gruppen är att de försöker bemöta alla, både barn, föräldrar och kollegor riktigt bra. Sen är det nog torsdagsfikat.
   – Det är vår trivselstund, varje vecka då vi bakar något gott åt varandra och sitter ned och pratar. Vi tar hand om varandra, håller alltid reda på och firar varandras födelsedagar.  Ibland åker vi på kryssning tillsammans, dansar och har kul.
   Kryssningen betalar de ur egen ficka.  Stadsdelen Vällingby-Hässelby har inte någon stark ekonomi.  Omsorgsenhet-en här har blivit känd för att ha den lägsta lönen av alla stadsdelar.  Nu i september ska Panida förhandla om det med arbetsgivaren.

Gruppen övergår till att berätta om demonstrationen i centrala Vällingby förra hösten som Kommunals sektion ordnade för att lägga fokus på deras låga löner.  
   – Det var jätteroligt. Vi fick röda kepsar, röda ballonger och till och med färdiga ramsor att ropa, men vi har glömt hur ramsorna gick.  Några av politikerna som var där tyckte  det var kul att se på vår parad. De tyckte det var bra att vi protesterade. Det såg vi, för de vinkade.  Andra såg mer besvärade ut och tittade ned i marken.
   – Vi är värda bra lön, för vi är duktiga och jobbar effektivt. Vi är sparsamma och håller koll på vår budget, säger Panida Kjellqvist  och tar en stor tugga till av den läckra tårtan.

Så ordnar du ett tårtkalas

Skriv till oss om vem du vill ge en tårta och varför. Glöm inte eget namn och adress. Märk kuvertet ”Tårtkalas”. Skicka till: Kommunal­arbetaren, Box 209, 101 24 Stockholm. Eller mejla till: kommunalarbetaren@ka.se