Det har snart gått tre månader sedan Cissi Persson slutade arbeta i äldreomsorgen i Torsås kommun. Efter det gjorde hon en egen undersökning om hur man skulle kunna förbättra äldreomsorgen i kommunen som hon bland annat presenterat för socialnämnden och kommunala pensionärsrådet. Under tiden har som gått har hon varken haft a-kassa eller lön.

Känns det fortfarande som att det värt att säga upp sig?
  – O ja, mer för varje dag. Jag får mycket respons från både människor som arbetar i äldreomsorgen och de äldre själva.
  Det har bildats en grupp som vill förändra äldreomsorgen både i Torsås och hela landet.
  – Ja, vi jobbar tillsammans för att ändra saker. Sist hade vi ett möte här i Torsås med Kommunals regionombud som hade en genomgång för oss om tillbud och arbetsskador. Det var mycket vi inte visste. Vi i gruppen har bestämt oss för att trycka upp information till alla som arbetar i äldreomsorgen och dela ut för att alla verkligen ska veta vad de har rätt till.
  Vem bekostar det?
  – Det gör vi själva tillsammans.

 Cissi Persson, Torsås.Cissi Persson.
Foto: Kristina Wirén

Den rikstäckande gruppen finns på facebook och har ett hundratal medlemmar. Var kommer de från?
  – Piteå, Kalmar, Göteborg, Västervik, Skurup – ja, hela landet. Vi vill visa att det inte behövs dyra undersökningar. Vi ute på golvet vet mycket om verksamheten och det kan räcka att chefer går ut och frågar om det vi vet.
  Hur har du klarat dig ekonomiskt?
  – Min man arbetar heltid och vi är bra på att hushålla. Nu i slutet på september får jag a-kassa för första gången. Det blir skönt. Men det har varit värt det. Jag har ett hopp om att vi kan förändra och många har redan lyssnat.

Fotnot: Facebookgruppen heter Vi som vill förändra omsorgen och finns här.