Hur kommer det sig att du är på plats i Sydafrika?
  – LO har fått en inbjudan av COSATU att gästa deras kongress. COSATU är vår systerorganisation i Sydafrika och medlemmar i IFS. Sydafrika som land är mycket viktigt för hela Afrikas utveckling när det gäller fackliga rättigheter.

Senast vi läste om Sydafrika i svenska medier var i samband med dödsskjutningarna i Marikanagruvan, hur märks detta på Cosatus kongress?
  – Det är självklart den överhängande frågan. Kongressen har antagit uttalanden och många talar om detta under kongressen. Bla Sharan Burrow som är generalsekreterare i IFS.Idag bär till exempel alla ombud NUM-tröjor.

 Tobias Baudin.Tobias Baudin.
Foto: Björn Svensson

Cosatus gruvarbetarfack NUM har ju tappat många av sina medlemmar, vad kommer det sig?
  – Vet inte det. Det är 18 förbund här och jag kan inte alla de förbunden.

Cosatu har traditionellt haft täta band med regeringspartiet ANC, hur går diskussionerna kring detta?
  – Diskussionerna handlar mest om hur man tycker ANC ska utveckla sig och sin politik.

Kan det rentav säga oss något om det facklig-politiska samarbetet i Sverge?
  – Till viss del kan jag känna igen det. Våra diskussioner handlar inte till så stor del om facklig/politisk samverkan ska fortsätta utan hur den ska vara framtiden.

Tidningen Arbetet har berättat att det förekommer spekulationer om att Cosatu ska lämna IFS och gå med i kommunistinternationalen WFTU, hur ser det ut att bli med det?
  – Resultat blev att man ska söka inträde i båda. Med ett tillägg att om det det inte går så får ledningen hantera frågan. För mig är det oklart vad som kommer att hända. Det är tveksamt att IFS tolerar att man är med i annan international. Hur COSATU agerar då återstår att se.

Vilken slags ledare är Zwelinzima Vavi?
  – Utav det jag hunnit lära känna honom på denna korta tid så är han karismatisk, god agitator, glad och mycket bra på att sjunga. Det sjungs och dansas mycket här under kongressen. Vilket är kul och stämmningshöjande. Kanske något att ta med tillbaka inför LO-kongressen 2016.

Vilka är de viktigaste frågorna för Sydafrikas LO-medlemmar?
  – Högre löner, bättre arbetsvillkor och ett jämlikare Sydafrika. Till stor del samma frågor här som hemma i Sverige med andra ord.

Vilka är de viktigaste frågorna för SAMWU, Kommunals systerförbund i Sydafrika?
  – Vet inte det. Det är 18 förbund här och jag kan inte alla de förbunden.

Fotnot: Eftersom Tobias Baudin är i Afrika har intervjun gjorts via mejl.