Förtroendekrisen blev tydlig på sektionens årsmöte i februari, när de närvarande medlemmarna skulle rösta om sektionen ska vara organisationsansluten till Socialdemokraterna.
  – För det allra mesta brukar man rösta ja till det, men i år blev det en lång diskussion. Vi stötte och blötte det fram och tillbaka. Beslutet blev ett ja till organisationsanslutning, men styrelsen fick i uppdrag att skicka ett skarpt och tydligt brev om hur medlemmarna känner, berättar sektionsordföranden Malin Ragnegård.

 Malin Ragnegård, Kommunal i Falun.Malin Ragnegård.

Missnöjet med Socialdemokraterna har flera orsaker. En är turerna kring den personliga assistansen i Falun, som KA har skrivit om tidigare (se länkar).
  Verksamheten kunde privatiseras för att tre socialdemokrater gick emot partilinjen och röstade med de borgerliga när frågan togs upp i kommunfullmäktige. Det innebär att de personliga assistenterna får sämre villkor.
  – Vi var med på ett medlemsmöte i Socialdemokraterna där en klar majoritet var emot, men ändå blir det ett sådant här beslut. Då tycker jag att det brister i demokratin i partiet. Det är allvarligt, säger Malin Ragnegård.
  Flera kommunalare har också reagerat på uttalanden från S-representanter om att Falun behöver fler anställda med högskoleutbildning.
  – När kamrater i Socialdemokraterna säger att det blir bättre kvalitet med högskoleutbildad personal blir det en kränkning av våra medlemmar. De har också utbildning, säger Malin Ragnegård.

Brevet som årsmötet beslutade om blev försenat men skickades ut till de förtroendevalda socialdemokraternas hemadresser i somras. Sedan dess har flera lokala medier uppmärksammat det.
  – Vi har inte vänt oss till tidningarna, men det har varit bra att det kom ut, säger Malin Ragnegård.
  Finns det kommunalare bland de socialdemokrater som har fått brevet?
  – Ja, några stycken. Det har varit jättejobbigt för dem, men de tycker att det är bra att vi har sagt ifrån.
  Vad händer nu?
– Jag hoppas att vi kommer kunna träffas och ha en givande diskussion om hur vårt samarbete ska se ut framöver. Sedan får vi se hur det blir nästa år, när vi ska fatta ett nytt beslut om organisationsanslutning. Vi vill se en tydlig förbättring för att rösta ja. Det är upp till bevis nu.

Krister Johansson, ordförande för Socialdemokraterna i Falun, hoppas kunna reparera relationen till Kommunal.
  – Jag förstår att de är besvikna över LSS-beslutet, det är jag också. Men gjort är gjort och nu gäller det att se framåt, säger han till Dalarnas Tidningar.